петак, 15. јун 2012.

REPORTAŽA: SAD ZNATNO POVEĆAVAJU BROJ ŠPIJUNSKIH I DRUGIH VOJNIH OPERACIJANA PROSTORU CELE AFRIKE


     SAD planiraju znatnu ekspanziju tajnih obaveštajnih baza širom Afrike pod okriljem "borbe protiv terorizma" u regiji, navodi se u današnjoj reportaži lista The Washington Post. Ovo je poslednji u nizu poteza kojim SAD nastoji da militarizuju svoju prisutnost na kontinentu.
     Plan uključuje angažman špijunskih bespilotnih letelica koje bi bile opremljene najmodernijom nadzornom tehnologijom. SAD planiraju da svoj uticaj povećajuuspostavljanjem niza obaveštajnih baza "od ruba Sahare do džungle uz ekvator", prenosi The Washington Post. Inicijativa datira još iz 2007. i ekspanzija američkih "specijalnih jedinica" deo je šire operacije u desetogodišnjem ratu protiv terorizma.


     SAD planira da sa strateških pozicija lansira špijunske letelice koje bi bile prerušene kao manji privatni avioni. Špijunske letelice će imati niz senzora koji će moći snimati video, pratiti infracrvene toplotne tragove i direktno nadzirati radio i mobilnu telefonsku komunikaciju. 


     Razlog zbog kojeg SAD planiraju znatnu ekspanziju na afrički kontinent je, navodno, sve veća prisutnost terorističkih ćelija koja bi mogle da "destabilizuju regiju".


     The Washington Post navodi da američke vlasti već imaju niz obaveštanjih infrastruktura širom Afrike - u Ugandi, Etiopiji, Keniji, Sejšelima, Burkini Faso i u Mauritaniji. Ističe se da su glavna briga grupe poput Al-Kaide, Boko Haram u Nigeriji i Al-Šabab u Somaliji.


     Uz sve to, oko 100 posebnih američkih trupa nalazi se trenutno u Ugandi sa misijom lova na gerilskog vođu Džozefa Konija i njegovu organizaciju LRA (Lord's Resistance Army). Pojedini članovi američkog State Departmenta direktno su izrazili sumnje prema ovoj ekspanziji tvrdeći da sve navedene grupe u Africi ne predstavljaju nikakvu direktnu opasnost za SAD.


     Prošlog meseca list The Army Times potvrdio je da američka vojska šalje 3,000 trupa širom Afrike koje će služiti u "regionalnim savezničkim snagama".


     Američki general Carter F. Ham ovog marta direktno se založio za ekspanziju prisutnosti u Africi pred američkim Kongresom, izjavivši: "Bez operativnih lokacija na kontinentu, naše ISR (skraćenica od "intelligence, surveillance and reconnaissance" - obaveštavanje, nadzor i izviđanje) sposobnosti će biti ograničene, a to bi potencijalno moglo ugroziti bezbednost SAD-a".

     GRAFIKA: pregled američkih vojnih partnerskih programa (crne tačke) i američkih vojnih vežbi (crvene tačke) na prostoru Afrike predviđenih za 2012 (izvor: The Army Times)
(The Washington Post | RT | The Army Times)

Нема коментара:

Постави коментар