петак, 15. јун 2012.

NEMAČKI MINISTAR FINANSIJA PRETI GRCIMA PRED IZBORE: "POKORIĆETE SE USLOVIMA EU, BEZ OBZIRA KOME DALI GLAS"


     Nemačke vlasti pojačale su svoje pretnje prema grčkim biračima neposredno pred parlamentarne izbore koji će se održati ove nedelje. 
     "Nema lakog puta", rekao je nemački ministar finanSija Wolfgang Schäuble (Hrišćansko Demokratska Unija). 


     Socijalni rezovi i otpuštanja u javnom sektoru su mere na kojima insistiraju EU i Berlin, tzv. "adaptacijske mere".


     "Mere su esencijalne i o njima nema pregovora, bez obzira kako grčki birači glasali", obznanio je Schäuble, prenosi wsws.


     Svoju poruku je još i direktnije naglasio u televizijskom intervjuu ove subote: "Grčka se mora pokoriti merama EU, bez obzira za koga Grci glasali".


     Ovo svakako nije prva pretnja ove vrste koja dolazi od strane nemačkog ministra finansija. Početkom godine Schäuble je žestoko kritikovao i samu najavu da će se izbori održati. "Izbori dolaze u pogrešno vreme", istakao je Schäuble rekavši pritom da se prvo moraju sprovesti svi rezovi, a tek onda se može eventualno razgovarati o izborima.


     Kada su izbori ipak proglašeni, Schäuble je zahtevao da sve grčke stranke potpišu deklaraciju da će se u potpunosti držati zacrtanog programa mera štednje posle izbora. Ucenio je sve stranke rekavši da je ovo jedini način da Grčka dobije novi kredit, u suprotnom - ističe Schäuble - čeka ih bankrot.


     Sada Schäuble doslovno poručuje da Grci mogu komotno glasati za koga god žele, ali kompozicija nove vlasti neće imati nikakav efekt na politiku koja se već rigorozno sprovodi u Atini i celoj zemlji.


     Pred Grčku se stavljaju samo dve opcije: ili će ostati u evrozoni i Evropskoj Uniji i time prihvatiti činjenicu da će se o svim bitnim pitanjima odlučivati u Briselu i Berlinu, ili će napustiti evro što bi rezultiralo nacionalnim bankrotom sa teškim ekonomskim i socijalnim konsekvencama. 


     Uprkos činjenici da su nominalno dve opcije na stolu, ovo nije jezik demokratije - ovo je jezik diktature. 


     Schäuble je advokat koji je obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova u periodu 1989-1998., dok je u periodu 2005-2009. bio zadužen za osiguranje poštovanja nemačkog Ustava u kojem jasno stoji da sva vlast koju ima Vlada dolazi od naroda. Danas u Grčkoj, upravo taj osnovni demokratski princip se uništava pod nemačkim pritiskom.


     Kao ministar unutrašnjih poslova 1990., Schäuble je igrao važnu ulogu u razmontiravanju Istočne Nemačke. U to vreme je neumorno ponavljao da u DDR-u nije bilo slobodnih izbora jer, prema Schäubleu, "narod je mogao glasati za koga god je hteo, politika bi uvek ostajala ista". Zar to nije upravo ono što se dešava danas Grčkoj? Zar to nije sada identična konstatacija kada Schäuble poručuje Grcima "pokorićete se uslovima EU, bez obzira kome dali glas"?
(wsws.org)

Нема коментара:

Постави коментар