недеља, 3. јун 2012.

KKE: NATO I EU SE SPREMAJU NA KRVOPROLIĆE U SIRIJI, NE SMEMO IM DATI GRČKU TERITORIJU NA KORIŠĆENJE


     I pored činjenice da je u Grčkoj glavna tema ekonomska kriza i predstojeći ponovljeni parlamentarni izbori, u najnovijem proglasu Grčka Komunistička Partija (KKE) oglasila se o događanjima u Siriji. U proglasu se žestoko kritikuju stavovi EU-a i NATO pakta za koje KKE tvrdi da se spremaju na vojnu invaziju protiv Sirije, a pošto je Grčka deo obe grupacije, KKE smatra da će se u napadu verovatno koristiti grčki kopneni i vazdušni prostor. U proglasu takođe iznose niz kritika na račun novog francuskog predsednika koji je po pitanjima spoljne politike zadržao istu retoriku kao i njegov prethodnik Nikolas Sarkozi. Kritikuju i sve one koji su hvalili dolazak novog francuskog predsednika, posebno ističući rivalsku stranku SYRIZA.
     KKE zahteva da se zatvori američka vojna baza u Grčkoj i da se grčka teritorija ne prepušta na korišćenje nijednoj vojnoj sili koja bi pokrenula napad na Siriju ili eventualno na Iran. Takođe zahtevaju da se prekine svaka vojna saradnja sa državom Izrael.

     Ceo tekst proglasa:

     "Izjave novoizabranog francuskog predsednika, Fransoa Olanda, koje govore o mogućnostima vojne intervencije u Siriji, otkrivaju da se sprema masakr protiv sirijskog naroda u režiji EU-a i NATO pakta.

     Njegove reference na međunarodne zakone i UN koriste se samo kao "maska" kako bi se uveli "zakoni snažnijih" u "džunglu" kontradikcija između imperijalističkih sila i monopolističkih grupacija koje kontrolišu energetske resurse, transportne puteve i cela tržišta.

     Svi oni, uključujući i SYRIZA-u, koji su rekli da će izborom Olanda "zaduvati novi vetrovi" u EU i kako će EU postati "pro-narodna" su sada otkriveni i moraju zbog tih izjava snositi odgovornost pred narodom. Život nam je dokazao u više navrata kako imperijalističke organizacije, kao što su NATO i EU, ne mogu postati "humanije". One su bile, jesu, i biće sve dok postoje - instrumenti izrabljivanja naroda i baš kao i kapitalizam, rat je sastavni deo njihovog DNA.

     KKE odbacuje ove imperijalističke planove protiv naroda Sirije i jedini stav koji podupiremo je taj da jedino sirijski narod ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i budućnosti svoje zemlje, bez ikakvih spoljnih uplitanja.

     Tražimo da se svaka vojna saradnja sa Izraelom prekine. Tražimo da se američka vojna baza u Soudi (Souda - grad na grčkom ostrvu Kreta) zatvori i što je još važnije - da se ni jedan deo grčke teritorije, morskih luka ili vazdušnog prostora ne koristi u svrhu imperijalističke intervencije protiv Sirije ili Irana, jer taj potez bi odveo stanovnike Grčke i stanovnike regije u opasnom smeru."
(inter.kke.gr)

Нема коментара:

Постави коментар