петак, 15. јун 2012.

RUSIJA SIRIJI ŠALJE ANTI-VAZDUŠNE ODBRAMBENE SISTEME: NE KRŠIMO NI JEDAN ZAKON, ZA RAZLIKU OD SAD-A


     Prema pojedinim izvorima ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, juče je i otvoreno po prvi put konstatovao da SAD naoružavaju sirijske pobunjenike. Podsetimo, do sada su se o naoružavanju sirijskih pobunjenika javno deklarisale Saudijska Arabija i Katar, ali, SAD je sve do sada tvrdio da pobunjenicima dostavlja tzv. "ne-smrtonosnu" opremu kao što su sredstva za komunikaciju itd.
     Nakon žestoke izjave koja je juče odjeknula u mnogim medijima, list Bloomberg danas navodi da je došlo do "greške u prevodu sa ruskog na iranski jezik" i da je Lavrov rekao: "Ne šaljemo ništa u Siriju ili bilo gde drugde što bi se moglo koristiti protiv mirnih protesta. Za razliku od SAD-a koji, na primer, regularno dostavlja takvu specijalnu opremu u regiju, uključujući i isporuku prema jednoj zemlji Persijskog zaliva".


     Ipak, očito je da je ruski ministar spoljnih poslova direktno prozvao SAD.


     Izjava ruskog ministarstva spoljnih poslova dolazi u isto vreme kada je američka državna sekretarka optužila Moskvu da šalje vojne helikoptere u Siriju. Službena Moskva odbacila je te navode. Iz Rusije ističu da jedino oružje koje prodaju Siriji je protiv-vazdušna zaštita koja ne može biti upotrebljavana protiv civila. 


     No, jasno je protiv čega sva ta anti-vazdušna oprema može biti upotrebljena - protiv eventualne strane vojne invazije. Nije tajna da su zapadne sile planirale, ukoliko do eventualnog napada dođe, da to bude isključivo vazdušni napad po uzoru na Libiju. U tom slučaju, za Siriju je najvažnija komponenta upravo anti-vazdušna odbrana.


     "Rusija Damasku šalje anti-vazdušne odbrambene sisteme, taj potez nikako ne krši ni jedan međunarodni zakon", istakao je Lavrov za vreme jučerašnje posete Teheranu.
     Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (levo) i iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi (desno) održali su zajedničku pres konferenciju u Teheranu.


     Na pitanje novinara u Teheranu o optužbama Hilary Klinton da Rusija šalje helikoptere u Siriju, Lavrov je istakao: "šaljemo samo konvencionalno oružje vezano uz vazdušnu odbranu, svi naši poslovi su u skladu sa međunarodnim zakonima".


     Za vreme iste konferencije, iranski ministar spoljnih poslova, Ali Akbar Salehi, istakao je da Rusija i Iran stoje "jako blizu" po pitanju Sirije.


     "Zapadne i arapske zemlje šalju oružje u Siriju i ne dopuštaju da se u zemlji sprovedu reforme koje je sirijskom narodu obećao predsednik Bašar al-Asad", istakao je Salehi, prenosi sa konferencije libanonski list The Daily Star.
(The Daily Star | Bloomberg)

Нема коментара:

Постави коментар