петак, 15. јун 2012.

PREDSEDNIK SVETSKE BANKE: "DANI UGA ČAVEZA SU ODBROJANI I VENECUELA MORA DA SE SPREMI ZA NOVU ERU DEMOKRATIJE"


     Za predsednika Svetske Banke bi se očekivalo da se bavi aktuelnim finansijskim i ekonomskim pitanjima, a ne komentarisanjem predstojećih izbora u državama sveta. Ali, to očito nije slučaj kod aktuelnog predsednika Svetske Banke, Roberta Zolika koji je izjavio da su dani Uga Čaveza "odbrojani, i u ekonomskom i u političkom smislu", takođe je istakao da se Venecuela i cela regija moraju pripremiti na "novu eru demokratije".
     Ne treba previše istraživati da bi se došlo do zaključka - očito su predsednik Čavez i njegovi saveznici u regiji toliki "trn u oku" Svetskoj Banci - međunarodnoj finansijskoj instituciji koja izdaje kredite zemljama u razvoju - da je čak i njen predsednik Zolik odlučio ovako otvoreno da reaguje.


     Zolik je održao govor na sastanku "Organizacija Američkih Država" u Vašingtonu gde je istakao da će države poput Nikaragve i Kube, koje direktno zavise od pomoći Venecuele, biti uskoro naglo pogođene i da bi to moglo dovesti do brze promene politike u tim zemljama.


     "Čavezovi dani su odbrojani, a kada se prekinu njegovi doprinosi Nikaragvi i Kubi, ti režimi bi se uskoro mogli naći u velikim problemima. Imaćemo šansu da stvorimo zapadnu hemisferu prvom demokratskom hemisferom. Da više ne bude mesto državnih udara, kokaina, nego demokratije, razvoja i digniteta", rekao je Robert Zolik, prenosi list Bloomberg Business Week.


     Na ove preteće komentare predsednika Svetske Banke oglasio se i venecuelanski ministar informacija, Andres Izara, koji je istakao: "Zolikovi komentari su izraz mržnje nekrofilne globalne desnice. Grabežljivi kapitalizam kojeg podržava Svetska Banka odbrojao je dane celom čovečanstvu".


     Predsednik Venecuele, Ugo Čavez, u više je navrata istakao da su Svetska Banka i MMF ništa više nego "instrumenti američkog imperijalizma".
(Bloomberg Business Week)

Нема коментара:

Постави коментар