среда, 14. септембар 2011.

SEĆANJE NA GREJS KELI


     Grejs Keli (Grace Kelly) - Filmska princeza


     Oduševljavala je bioskopsku publiku glumeći rame uz rame sa velikanima filmske umetnosti - od Džejmsa Stjuarta do Kerija Granta.Važila je za najelegantniju damu svog vremena. Podjednako je mamila uzdahe i muškaraca, koji su je želeli, i žena, koje su maštale da će se i same jednog dana udati za princa.


     Ona je bila lepa žena, izuzetno lepa, jedan od najintrigantnijih izdanaka filadelfijskog džet-seta, glumica svetskog glasa i evropska princeza. Njena savršena, ali gotovo ledena lepota očaravala je filmske magove poput Alfreda Hičkoka koji ju je opisivao kao "vulkan prekriven snegom". Oduševljavala je bioskopsku publiku, glumeći rame uz rame sa velikanima filmskog platna - od Džejmsa Stjuarta do Kerija Granta. Slovila je za najelegantniju damu tog vremena. Podjednako je mamila uzdahe i muškaraca, koji su je želeli, i žena, koje su maštale da će se i same jednog dana udati za princa. Iz braka sa princom Renijeom od Monaka izrodila je troje dece - dve ćerke, Karolinu i Stefani, i sina Alberta. Poginula je 1982. u saobraćajnoj nesreći u 52. godini života. Iako se Grejs Keli pojavila samo u 11 filmova, a za jedan dobila i Oskara, ona neće biti samo zapamćena po lepoti i time što je bila princeza. Biće zapamćena po svom neizmernom talentu i glumi. U svojoj kratkoj karijeri Grejs je radila sa Hičkokom na tri filma, a njeni partneri u filmovima su bili vodeći holivudski glumci Klark Gebl, Vilijam Holden, Bing Krozbi, Rej Miland, Džejms Stjuart i Keri Grant. 


     Grejs Patriša Keli se rodila 12. novembra 1929. godine u jednoj od najbogatijih porodica u Filadelfiji, u braku Džona Brendana Kelija, poznatog kao Džek Keli i Margarete Katarine Majer. Amerikanci irskog porekla, iako su bili novi u Filadelfiji, brzo su postali ugledni i istaknuti članovi društva. Njen otac je bio milioner i trostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u veslanju. Bio je politički aktivan i kandidovao se za gradonačelnika Filadelfije. Tokom Drugog svetskog rata, američki predsednik Frenklin Ruzvelt postavio ga je na funkciju državnog sekretara za sport i državnu kulturu. 


     Nakon što je završila srednju školu 1947. godine, Grejs je krenula u Njujork da ostvari svoj san i postane glumica. U Njujorku je radila kao model i 1949. godine je debitovala na Brodveju. Tih godina se pojavila i u nekoliko TV serija, ali to su sve bile manje uloge, pa je 1951. godine krenula u Holivud. Iste godine pojavila se u filmu "Fourteen Hours". Bila je to mala uloga, ali ta uloga joj je otvorila vrata Holivuda. Sledeće godine se pojavila u vesternu "High Noon", u kojem su glumili Geri Kuper i Lojd Bridžis. Za ulogu Linde Nordli u filmu "Mogambo" (1953) u kojem su glumili Klark Geble i Ava Gardner, Grejs je bila nominovana za Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu.


     Zapanjujućom brzinom, Grejs je postigla ogroman uspeh: sa 11 filmova u petogodišnjem periodu ostvarila je neobjašnjivo uspešnu karijeru i ostavila vidan trag u umetnosti glume, koji mnogi i danas izučavaju i dive mu se.


     Status zvezde stekla je ulogom u filmu "Pozovi M radi ubistva" Alfreda Hičkoka, a ističu se Hičkokov "Prozor u dvorište", "Provincijalka" za koji je osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu, i "U visokom društvu" gde joj je partner bio Frenk Sinatra. Bila je to njena poslednja velika filmska uloga, pre nego što je preuzela ulogu omiljene princeze.


     Princa Renijea od Monaka upoznala je na Kanskom festivalu 1955. godine. Par se zbližio za vreme snimanja filma "Drž'te lopova" Alfreda Hičkoka i venčao 1956. godine. U vrlo tihom, ali srećnom i ljubavlju ispunjenom braku par je dobio troje dece: kćerke Karolinu i Stefani i sina Alberta. Princeza je poginula 14. septembra 1982. godine, u saobraćajnoj nesreći u 53. godini.


     Prelepa Grejs Keli bila je jedan od najintrigantnijih izdanaka filadelfijskog džet-seta, muza Alfreda Hičkoka i evropska princeza. Njena savršena, ali ledena lepota očaravala je Hičkoka koji ju je opisivao kao "vulkan prekriven snegom". Oduševljavala je bioskopsku publiku i slovila za najelegantniju damu druge polovine prošlog veka. Podjednako je mamila uzdahe muškaraca koji su je želeli, i žena koje su maštale da će se jednog dana udati za princa ili, bar nakratko, imati život sličan ispunjenom životu prelepe princeze Monaka.


     Grejs Keli sigurno nije mogla ni da pretpostavi da će 30 godina nakon smrti biti jedna od najvećih modnih ikona sadašnjice. Njen stil, kao i njena ličnost, bio je prijatan i jednostavan.


     Iako je kao princeza postala pokrovitelj internacionalnih modnih kuća kao što su Christian Dior, Chanel, Balenciaga, Yves Saint Laurent, Cristóbal and Madame Grès, ostala je verna jednostavnom "Kelly" stilu. Kupovala je odeću umereno i nosila iste komade godinama.


     Ime lepotice Grejs Keli ostaće zapisano u istoriji kao poznate američke glumice, dobitnice "Oskara" i supruge princa od Monaka, Renijea III, ali postoje neke činjenice o njoj koje su malo poznate. 


     Grejs Keli je imala sposobnosti da predvidi događaje! Predvidela je, čak i svoj tragični kraj. Jednom je princeza osetila neobično uzbuđenje i rekla svojim bližnjima da se sa njenom majkom nešto dogodilo. Kada su telefonirali u Ameriku, rečeno im je da je sa majkom sve u redu, ali to nije smirilo Grejs. Sledećeg jutra, na iznenađenje svih, javljeno im je da je princezinoj majci pozlilo i da je odvezena u bolnicu. 1980. godine, princeza Grejs je u tajnosti posetila Institut za parapsihologiju u Severnoj Karolini gde su je šest sati podvrgli testiranju. Jedan od testova bio je "Konjske trke" na kompjuteru. 4 konja trče trku, a zadatak je da se pogodi koji konj pobeđuje. Grejs je testirana desetak puta i svaki put je pogodila pobednika! Za razliku od drugih ekstrasensa Grejs Keli je tokom dve poslednje godine njenog života, bila opsednuta mišlju o svojoj pogibiji. 13. septembra 1982. godine Grejs je vozila svog "Rovera", a zajedno sa njom u kolima je bila i njena mlađa ćerka Stefani. 
     Iznenadni šlog pogodio je princezu i auto je sleteo sa puta. Kada su Grejs izvadili iz slupanog automobila, bila je još uvek živa, ali bez svesti. Sledećeg dana je preminula u bolnici, ne dolazeći svesti.

1956 High Society [Tracy Lord]
1956 The Swan [Princess Alexandra]
The Swan - 11 x 17 Movie Poster - Style A
1955 To Catch a Thief [Frances Stevens]
 1954 The Bridges at Toko-Ri [Nancy Brubaker]
 1954 Green Fire [Catherine Knowland]
 1954 The Country Girl [Georgie Elgin]
 
1954 Rear Window [Lisa Carol Fremont]
 Rear Window - 11 x 17 Movie Poster - Style G
1954 Dial M for Murder [Margot Mary Wendice]
1953 Mogambo [Linda Nordley]
 1952 High Noon [Amy Fowler Kane]
1951 Fourteen Hours [Mrs. Louise Ann Fuller]


Нема коментара:

Постави коментар