недеља, 4. септембар 2011.

''ŠTETA ŠTO JE KEPIRO UMRO''


     Čurug - Memorijalno društvo „Racija 1942." u Čurugu je sa žaljenjem konstatovalo da je Šandor Kepiro umro u 98. godini kao slobodan čovek.


     Društvo je navelo da iako Kepiro nije pravosnažno osuđen, da je "narodni sud" na protestima 24. jula ove godine je doneo presudu da je kriv.


     Navedeno je da je Kepiro, bivši oficir mađarske žandarmerije, bio jedan od arhitekata racije u Novom Sadu i da su njegove patrole počinile genocid u samom srcu Novog Sada.


     To izvrtanje pravde u slučaju Kepiro, kako se napominje, nije presedan kada su u pitanju zločini mađarskih fašista, pošto se sam mađarski regent Mikloš Horti posle rata "izvukao" od sudskog procesa i umro kao slobodan čovek. 


     Memorijalno društvo ''Racija 1942." ističe da je, prema tvrdnjama svedoka, broj ubijenih u novosadskoj raciji mnogo veći od 1.250 ljudi. 


     Društvo podseća da je prema podacima iz mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posednika, Endre Bajči Žilinski, januarska genocidna racija 1942. godine u Čurugu, Žablju, Đurđevu, Gospođincima, Gardinovcima, Vilovu, Loku, Titelu, Mošorinu, Šajkašu, Kisaču, Srbobranu, Temerinu, Novom Sadu i Bečeju odnela najmanje 12.763 nedužnih života i da su žrtve bačene pod led Tise, Jegričke i Dunava. 

Нема коментара:

Постави коментар