петак, 9. септембар 2011.

VOJVODINA IŠTE REGIONALNE PUTEVE I ŽELEZNICU, SAJAM, VODE, ŠUME...


     Vlada Vojvodine utvrdila je juče predlog amandmana na zakon o javnoj svojini koji je početkom ove nedelje Republička vlada uputila u skupštinsku proceduru.


     U pet amandmana, o kojima će se u ponedeljak izjašnjavati pokrajinski poslanici, Pokrajina, između ostalog, traži da joj se prizna vlasništvo nad putevima drugog reda, regionalnom železničkom mrežom, pokrajinskim javnim preduzećima za upravljanje šumama i vodama, objektima izgrađenim investicijama vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja...

     Ove amandmane pokrajinski parlament razmatraće po hitnom postupku na skupštinskoj sesiji koja je zakazana za ponedeljak, 12. septembra. A na zakonodavnu inicijativu pokrajinska vlast odlučila se pošto prethodno Vlada Srbije u zakonski predlog o vraćanju imovine lokalnim samoupravama i APV nije uvrstila navedene predloge iz Banovine. 


     Prvi amandman odnosi se na član 10, u kojem se traži da se u svojinu APV prenesu državni putevi 2. reda koji saobraćajno povezuju područje dva ili više okruga ili područje okruga na teritoriji Vojvodine. U obrazloženju se navodi da je Zakonom o utvrđivanju nadležnosti APV već propisano da Pokrajina uređuje i obezebeđuje uslove i način upravljanja, zaštite, održavanja i finansiranja državnih puteva 2. reda na svojoj teritoriji. Dodaje se i da je istim aktom predviđeno i da se posebnim zakonima koji uređuju dobra od opšteg interesa urede i uslovi pod kojima nad tim dobrima APV i jedinica lokalne samouprave stiču pravo javne svojine. A uz regionalne puteve, među dobrima od opšteg interesa na koje Pokrajina računa su i javna preduzeća "Vode Vojvodine" i "Vojvodinašume", čiji je osnivač. 


     Iz vojvođanske amdinistracije zatražili su takođe da se sticanje prava svojine APV i jedinica lokalne samouprave obavlja po automatizmu, odnosno stupanjem na snagu zakona, dok je predlogom Vlade utvrđen rok od tri godine, kao i dodatni rok od sedam godina da niži nivoi vlasti podnesu zahtev za upis vlasništva.


     Takođe, APV traži i da joj se omogući vlasništvo nad svojinom koja je izgrađena iz pokrajinskog budžeta iz dela koji se po Ustavu koristi za finansiranje kapitalnih rashoda. Praktično, Vojvodina ovim traži onu imovinu čiju gradnju je finansirao Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja, kao i svojinu izgrađenu zajedničkim ulaganjem APV i Republike Srbije ili APV i jedinice lokalne samouprave srazmerno učešću Pokrajine, što, inače, nije prihvaćeno u predloženom zakonu. 


     Među dopunama zakona koje su u tvrđene u Banovini su i zahtevi da joj se prizna udeo ili akcije Republike Srbije u javnim preduzećima i društvima kapitala iz Vojvodine koji obavljaju delatnost zakonom utvrđenu kao nadležnost Pokrajine. A kako je objašnjeno, time se stvaraju uslovi da Republika, između ostalog, prenese udeo i akcije Novosadskog sajma u javnu svojinu Pokrajine. 


     Uz to, Pokrajina traži i vlasništvo nad kanalskom mrežom, objektima železničke infrastrukture regionalnog i lokalnog značaja na teritoriji APV, koji su takođe Zakonom o utvrđivanju nadležnosti APV već povereni Pokrajini na upravljanje i finansiranje. A takođe, i objekte na teritoriji bivših jugoslovenskih republika koji su bili u društvenoj svojini, a na kojima je kao nosilac prava raspolaganja bila upisana Vojvodina, odnosno pokrajinska javna preduzeća ili ustanove. 


     Pokrajinska vlada za predstavljanje amandmana ovlastila je potpredsednika Ištvana Pastora i sekretara za upravu i propise Andora Delija. Može se očekivati da će ova skupštinska rasprava imati posebnu političku težinu, pošto je zakazana i zbog problema u komunikaciji, i između dva nivoa vlasti, ali i unutar vladajuće Demokratske stranke, jer u Nemanjinoj 11 nije bilo sluha za zahteve pokrajinskih, odnosno partijskih kolega iz Vojvodine, iako se ti zahtevi nikako ne bi mogli oceniti ekstremnima. Naime, većina predloženih amandamana praktično se odnosi na priznavanje već stečenih prava Pokrajine utvrđenih Statutom i Zakonom o prenosu nadležnosti APV.
(B. D. Savić, 08.09.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар