уторак, 31. јул 2012.

ILIĆ: UKLONITI LSV I DS, SPS DA SE IZJASNI


     Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Srbije Borko Ilić izjavio je da je primarni cilj formiranja nove većine u Novom Sadu uklanjanje LSV-a i Demokratske stranke sa vlasti u tom gradu, ističući da je ubeđen u to da će naprednjaci obezbediti većinu za formiranje nove vlasti i da će ona biti stabilna. On je pozvao SPS da se izjasni o tome da li će nastaviti da podržava stranku Nenada Čanka ili da se odluči za novu većinu koja je u interesu građana. Očito je da nekim partijama glasovi građana nisu bitni i sada rezultate izbora žele da prekomponuju. Nisu dobro prošli na poslednjim izborima u Novom Sadu - nisu zadovoljni sa odlukom glasača-građana na tim izborima. 



     "Jasno je da su nož i pogača u rukama SPS", rekao je Ilić i dodao da socijalisti moraju da se izjasne da li će u predstojećem periodu podržavati LSV u Novom Sadu, koja ima stvarnu vlast, imajući u vidu politički uticaj i broj javnih preduzeća koji kontroliše. Nož i pogača su ustvari vlast i narod. Socijalisti moraju da se izjasne da li će nastaviti da podržavaju vlast koju je narod izabrao ili će podržati njih. Sledi da će imati problema ako podrže vlast koju je narod izabrao, a neće imati problema ako podrže vlast koju nije narod izabrao, odnosno koju bira Koštunica doktor Vojislav. 


     Potvrda ovakvog zaključka je i poruka funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Đorđa Višekrune, koji je zapretio, na svom Fejsbuk profilu, Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) da će snositi posledice ukoliko ne izađe iz gradske vlasti sa demokratama u Novom Sadu. "Ili ćete srušiti novosadsku vlast i napraviti drugačiju većinu zajedno sa SNS, ili ćete u samoj Vladi Srbije imati silne probleme", naveo je Višekruna na Fejsbuku. On je poručio SPS-u da se "ne zavitlava" i da ne "ponižava" SNS time što traži od naprednjaka da prvo dokažu da postoji sigurna većina, kako bi izašli iz aktuelne novosadske vlasti. "Prvo vi izađite iz vlasti, pa će se neka druga većina veoma lako formirati. Elem, ne možete da sedite na dve stolice", naveo je Višekruna.


     Napominjući da je DSS spremna za promenu vlasti u gradu, Ilić je optužio Demokratsku stranku da, kako je rekao, prati politiku LSV, što je jasno iz poslednjih izjava čelnika DS povodom odluke Ustavnog suda Srbije o neustavnosti više odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine.


     "Zato je osnovno pitanje za SPS da li će i dalje da podržava LSV u Novom Sadu, a time i njihove stavove da su spremni da internacionalizuju pitanje Vojvodine posle odluke Ustavnog suda", rekao je Ilić. On je naglasio da onog trenutka kada socijalisti napuste lokalnu vlast u gradu, više ne postoji većina u gradskoj skupštini i stvaraju se uslovi za formiranje nove u skladu sa interesima građana. A interesi građana nisu interesi zasnovani na rezultatima izbora, već interesi nekog višeg tela, pametnijih ljudi, koji znaju šta treba da se radi, kako i na koji način da se napravi nova kriza na kojoj bi se zasnivala politika Srbije u narednoj deceniji ili dve. Narod ionako ne zna šta treba sa državom, jer ne zna ni sa samim sobom. I ko bi onda takvima prepustio da svojom odlukom ugroze više interese koji su ovde isplanirani. Zato je najbolje da se rezultati preprave "za zelenim stolom" jer je narod pogrešio u svom izboru. Dao je poverenje pogrešnoj "vlasti". Sada bi se mogli upitati zašto narod ni sada, kao ni 2008. nije znao da izabere pravu stranu. Verovatno zbog nedostatka obrazovanja, posebno onog visokoškolskog. A i uopšte ko bi mogao da ima poverenje više i u sve te diplome kada se sve više falsifikuju i kupuju. Ako se kupuju diplome - zašto ne bi i mandati.


    Ilić je napomenuo da još ne može da kaže da je ta većina "gotova stvar", ali je ponovio da je ubeđen u njeno skoro formiranje, napominjući da su u tom procesu prvi partneri SNS, DSS i Dveri. On je takođe pozvao predstavnike aktuelne većine da mirno predaju vlast, podsetivši da je 1996. godine SPS, takođe, mirno predala vlast u Novom Sadu, kada se širom Srbije protestovalo zbog izbornih krađa. Sada se pitanje krađa ne postavlja u prvi plan, jer prvo treba da se "upodobe" tužioci i sudije kako bi se procesi mogli zakonski montirati.


     "Bolje da mirno predaju vlast, nego da i u Novom Sadu gledamo, možda, neke nemile scene iz devedesetih godina", kazao je Ilić. Jasno rečeno: dajte nam nož da sečemo pogaču, kao što smo to nekada radili (nož i pogača = vlast i narod).


DS - BOJAN PAJTIĆ  31.024  17,90% (18 ODBORNIKA)
SNS - TOMISLAV NIKOLIĆ  27.280  15,74% (15 ODBORNIKA)
LSV - NENAD ČANAK  26.751  15,43% (15 ODBORNIKA, 12 LSV i 3 SPO)
SPS - IVICA DAČIĆ  13.422  7,74% (7 ODBORNIKA)
ROMSKA DEMOKRATSKA STRANKA - TOMISLAV BOKAN  10.500  6,06% (6 ODBORNIKA)
DSS - VOJISLAV KOŠTUNICA  9.777  5,64% (5 ODBORNIKA)
DVERI  8.906  5,14% (5 ODBORNIKA)
SRS - DR ALEKSANDAR MARTINOVIĆ  8.788  5,07% (5 ODBORNIKA)
URS - MAJA GOJKOVIĆ  7.859  4,53% (0 ODBORNIKA)
UDRUŽENI PENZIONERI I SOCIJALNA PRAVDA - PERO ZUBAC  7.038  4,06% (0 ODBORNIKA)
LDP - ČEDOMIR JOVANOVIĆ  5.930  3,42% (0 ODBORNIKA)
SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA - IŠTVAN PASTOR  2.957  1,71% (1 ODBORNIK)
MI - DR MIROSLAV MIŠA ILIĆ  2.235  1,29% (0 ODBORNIKA)
NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVORA  1.783  1,03% (1 ODBORNIK)


     Posle izbora u maju vlast u Novom Sadu su formirali DS (18), LSV (12), SPS (7) i Savez vojvođanskih Mađara (1), uz podršku Romske demokratske partije (6), SPO-a (1) i liste Nijedan od ponuđenih odgovora (1).


     U opoziciji su SNS (15), DSS (5), Dveri (5) i Srpska radikalna stranka (5).

Нема коментара:

Постави коментар