недеља, 1. јул 2012.

PREKO 100.000 JAPANACA U PROTESTU PROTIV PONOVNOG POKRETANJA NUKLEARNIH REAKTORA


     Više od sto hiljada demonstranata okupilo se juče ispred rezidencije japanskog premijera u Tokiju, u jednoj od najvećih demonstracija protiv ponovnog pokretanja nuklearnog reaktora do sada. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Ustanite protiv pokretanja" i "Nuklearna era je završena", prenosi AFP.
     Ispred glavnog ulaza u premijerovu rezidenciju prisutne su bile policijske barikade, oklopna vozila i veliki broj pripadnika snaga bezbednosti. Organizatori protesta ističu kako se okupilo preko 100,000 demonstranata i navode da je to dvostruko više nego što su očekivali. 
     Državne vlasti su 16.6. dale dopuštenje za ponovno pokretanje dva reaktora na zapadu zemlje, i pored velikog nepoverenja javnosti posle topljenja jezgra nuklearnog reaktora u Fukušimi. Na masovne demonstracije pozvali su i poznati japanski pisci kao što su Takaši Hirose i Satoši Kamata. Poruka se brzo proširila socijalnim medijima i uskoro su hiljade bile na ulicama. Lokalni mediji čak ističu da fenomen podseća na Arapsko Proleće od prošle godine.
     Na prošlonedeljnom protestu ispred rezidencije premijera Yošihiko Node okupilo se oko 40,000 ljudi. Protestii su se održavali svaki petak još od marta, ali jučerašnji je svakako bio najveći do sada. Poznati japanski autor Kenzaburo Oe pokrenuo je peticiju protiv nuklearne energije i do sada sakupio 7,5 miliona potpisnika. 
     Mnogi ističu da su vlasti i nadležni autoriteti zataškali koliko je stvarno radijacije iscurilo iz pogona Fukušima Daiči.
(AFP)

Нема коментара:

Постави коментар