понедељак, 2. јул 2012.

TENZIJE KINE I VIJETNAMA OKO SPORNE TERITORIJE - KINA ŠALJE PATROLNE BRODOVE U JUŽNO KINESKO MORE


     Kina je poslala 4 patrolna broda u spornu regiju na prostoru Južnog kineskog mora, potvrdili su juče kineski državni izvori. Time još dodatno rastu tenzije između Kine i Vijetnama jer obe države svojataju resursima bogate ostrvske grupe Nansha (Spratly) i Xisha (Paracel). Kineska državna novinska agencija Xinhua navodi da su brodovi stigli do grebena Huayang u ostrvskoj grupi Spratli i da im je cilj "nadziranje teritorije".
     Kina je prošlog meseca pozvala vijetnamskog ambasadora u Pekingu na razgovor kako bi protestovali protiv novog zakona vijetnamskog parlamenta koji je ostrva Spratli stavio pod direktnu jurisdikciju Hanoja, prenosi AFP.


     Kina i Vijetnam se već dugo godina spore oko ostrvskih grupa Spratli i Paracel, ali nisu jedini - druge države u okruženju, uključujući Maleziju, Filipine, Brunej, Tajvan, takođe polažu pravo na njih.


     Spratli ostrva, na koje su stigli kineski patrolni brodovi, sastavljeno je od preko 700 malih grebena i manjih ostrva. Ukupna kopnena površina je svega 4 km2 na ukupnom prostoru od 425,000 km2 mora. Na prostoru nema naselja, ali je prostor izuzetno bogat ribom i - što je još i važnije - smatra se da se na prostoru nalaze velike zalihe nafte i prirodnog gasa.


     Brodovi koji su stigli na Spratli su pod upravom kineske Državne Okeanske Administracije, ne državne mornarice. Ali, Kina je prošle nedelje konstatovala da će odbiti svaki pokušaj vojne provokacije na svojim teritorijalnim vodama i da će zaštititi svoj suverenitet.


     Kina je uspostavila rutinske morske patrole širom Južnog kineskog mora u svrhu "odbrane nacionalnog suvereniteta", rekao je portparol kineskog ministarstva obrane, Geng Janšeng.
"Kineska vojska je odlučna na zadatku čuvanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalog integriteta", istakao je Janšeng, prenosi AFP.


     Kina je prošlog meseca potvrdila da su podigli administrativni status oba ostrva sa statusa opštine na status prefekture.


     Kineske kompanije su pozvale na početak istraživanja i potrage za naftom, Vijetnam je odmah uzvratio - iz Hanoja su poručili da je to "ilegalni" potez.


     Zbog ovih aktivnosti tenzije na prostoru Južnog kineskog mora naglo su porasle poslednjih dana.
(AFP | Xinhua)

Нема коментара:

Постави коментар