среда, 4. јул 2012.

SAVRŠEN PARADAJZ JE BEZUKUSAN JER U NJEMU NEMA NIČEG ZDRAVOG


     Zašto je rajska voćka idealnog oblika i besprekorne crvene boje potpuno bez ukusa postalo je poslednjih godina gotovo univerzalno pitanje


     Međunarodna grupa naučnika pod vodstvom dr. En Pauel sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvicu u novom broju prestižnog časopisa "Science" razrešila je ovu misteriju. Krivac je slučajna genetska mutacija koja dovodi do uravnoteženog sazrevanja paradajza. Istovremeno, ta je mutacija razlog zašto paradajz savršenog oblika i jasno crvene boje sadrži manje šećera, ugljenih hidrata i karotenoida nego njegovi rođaci, koji po sebi imaju žućkasti i zeleni pigment.


     - Ova mutacija prisutna je u gotovo svim modernim sortama paradajza. Danas možemo otvoreno da kažemo da je pokušaj da plod paradajza učinimo lepšim smanjio nivo nekih važnih sastojaka koji su povezani sa ukusom – izjavio je za New York Times dr. Hari Kli, istraživač paradajza sa Univerziteta Florida, koji nije učestvovao u ovom istraživanju.


     Ujednačeno sazrevanje



     Prirodno, plodovi paradajza neujednačeno sazrevaju, a njihov zreli plod nije jednolično crven, već može imati i krugove zelene i žućkaste boje. Međutim, pre sedamdesetak godina komercijalni uzgajivači nabasali su na prirodnu mutaciju koja dovodi do ujednačenog sazrevanja ploda. Ta mutacija pokazala se jako važnom na tržištu paradajza, koje samo u SAD vredi dve milijarde dolara godišnje, jer se pokazalo da potrošači preferiraju plodove jednolične crvene boje. Naučnicima je u poslednjih godinu dana pošlo za rukom da identifikuju taj gen, odgovoran za ujednačeno zrenje.


     Manje šećera i karotena


     Takođe, otkrili su da, usled mutacije, plod ima 20 odsto manje šećera, ali i od 20 do 30 odsto manje karotenoida. Zato su ti lepi plodovi toliko bezukusni.


     - Ovo otkriće šansa je da se naučna spoznaja direktno prenese u realni svet – rekla je dr. Pauel i istakla da se sada može razviti DNK test za otkrivanje mutacije jednoličnog sazrevanja.
Izgleda predivno na oko, a potpuno je nejestiv!
     On bi komercijalnim proizvođačima omogućio da na tržište plasiraju paradajz besprekorne boje, ali bi taj test takođe koristio i svim onim uzgajivačima koji favoriziraju ukus ploda, a ne njegovu jednoličnu boju.
(Jutarnji.hr)

Нема коментара:

Постави коментар