среда, 25. јул 2012.

DINKIĆEVA DESTABILIZACIJA LOKALNIH SAMOUPRAVA: KUPOVINAMA ILI OTIMANJEM ODBORNIKA


     Mlađan Dinkić kaže da sadašnja vlast u Novom Sadu nije sigurna. Bojan Pajtić odgovara da se problem neće rešiti rušenjem lokalnih vlasti i otimanjem odbornika.

     Dinkić je mogućnost rušenja lokalnih vlasti u Novom Sadu i Somboru najavio u izjavi za novosadski Dnevnik, navodeći da iznosi pre svega svoje mišljenje.


     "Tačno je da se razgovara o mogućnosti prekomponovanja gradske vlasti u Novom Sadu", rekao je Dinkić.


     On je podsetio da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao nosilac liste dobio 37 odsto glasova Beograđana i da ne bi bilo legitimno "prekomponovati vlast", dok u Novom Sadu, kako je dodao, DS jeste ostvario dobar rezultat, ali "daleko ispod onog koji garantuje sigurnu vlast". 


     Dinkić je naglasio da URS nema odbornike ni u Beogradu ni u Novom Sadu i da on "stoga iznosi svoje mišljenje, ali i informacije kojima raspolaže". 


     "Mi nismo politički zainteresovani za to šta će se dogoditi u Novom Sadu jer nemamo odbornike i nećemo učestvovati u toj novoj gradskoj vlasti, ko god da je formira, ali imam informacije da se razmišlja o tome, ali ne samo za Novi Sad već i za Sombor i za neke druge gradove u Srbiji, poput Leskovca", rekao je Dinkić, koji je i kandidat za ministra finansija i ekonomije. 


     On je ocenio da ima 10 do 15 gradova koji će verovatno promeniti lokalnu strukturu jer u njima ne vladaju trenutno vladaju'e partije na nivou republike, a od većih gradova, među njima su Novi Sad i Sombor, dok "Beograd ne čeka takva sudbina". 


     "To je unutrašnja stvar DS i ostalih stranaka i uopšte nemam nameru da se u njih mešam. U svakom slučaju, imam korektan odnos sa Draganom Đilasom, kao i s nekim ljudima, koji su u ne znam kojem krilu DS-a. Jednostavno, u to se ne mešam", zaključio je Dinkić.


     Predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić kaže da se u Srbiji neće rešiti nijedan problem tako što će se destabilizovati lokalna samouprava i kupovati ili otimati odbornici. 


     "Moramo svi zajedno da radimo da bi smo probleme rešavali", rekao je on na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Vojvodine, odgovarajući na pitanje povodom najave mogućeg prekomponovanja lokalnih vlasti u Novom Sadu i drugim gradovima. 


     Pajtić je istakao da ako neko kao prvi zadatak postavi to da se obračunava sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, probleme krize ili suše, taj neće dugo trajati, jer ne zna ni šta je politika, niti šta je država, ni odgovornost. 


     On je napomenuo da se pred novom republičkom, kao i pokrajinskom vladom nalaze ogromni izazovi koji se odnose, pre svega, na rešavanje problema krize, socijalno ugroženih kategorija, manjka stranih investicija, suše i drugih. 


     "Ako neko namerava da, umesto da se bavi rešavanjem tih pitanja ruši stabilne lokalne samouprave, odnosno one u kojima je gradonačelnik iz neke druge stranke, koja nije u većinskoj koaliciji u Republici, neka mu je bog u pomoć", naglasio je Pajtić.

Нема коментара:

Постави коментар