недеља, 8. јул 2012.

OBELEŽENA GODIŠNJICA ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA NARODA SRBIJE


     Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov, povodom obeležavanja 7. jula, godišnjice antifašističkog ustanka naroda Srbije, položila je danas cveće na spomen obeležje Novosadskom partizanskom odredu na Novom groblju u Novom Sadu i na Čeneju.
    – Ljudima kojima smo danas odali poštu, sećajući se ovog dana, Dana ustanka, Srbija, Vojvodina i Novi Sad duguju zaista mnogo. Oni su nam omogućili da i danas, više od 70 godina kasnije, mi sa ponosom možemo da se setimo uloge koju je Srbija imala u Drugom svetskom ratu – istakla je Jerkov. Ona je dodala da Novosađani sa ponosom mogu da se sećaju Novog Sada, grada heroja, "koji je podneo mnoge žrtve u antifašističkoj borbi".


     – Na svaki mogući način treba da pokažemo da je Novi Sad uvek bio grad u kom nije bilo mesta za fašizam i mogu sigurno da tvrdim da će Novi Sad ostati grad u kom neće biti mesta za fašizam ni u kom obliku – podvukla je Jerkov. Predsednica gradskog parlamenta kazala je da se danas u Srbiji jako malo stvari zna jasno, te da "ni ideološki, ni dnevno politički, ni strateški, ne znamo na koju stranu da krenemo".


     – Međutim, ono što stoji zapisano u istoriji Srbije, jeste naša uloga u Drugom svetskom ratu, iako više od 70 godina kasnije mnogi pokušavaju Srbiju da svrstaju na gubitničku stranu u Drugom svetskom ratu. To je nešto što Srbija i Novi Sad svakako ne smeju da dozvole – precizirala je Jerkov, dodajući da joj je posebno drago što za prvu protokolarnu obavezu, kao predsednica Skupštine grada Novog Sada, ima obeležavanje Dana ustanka i sećanje na antifašističku borbu.


     Pored predsednice novosadskog parlamenta, cveće na spomen obeležja je položio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Siniša Sević, predstavnici SUBNOR-a, delegacija rezervnih vojnih starešina i predstavnici Vojske Srbije. Nakon polaganja cveća na spomen obeležje, delegacije su se upisale u spomen knjigu.


     Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi, došlo je do okršaja između kvislinške žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda. Taj događaj predstavljao je početak antifašističkog ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Нема коментара:

Постави коментар