недеља, 5. фебруар 2012.

TAVAKUL KARMAN: RUSIJA I KINA ODGOVORNE ZA MASAKR


     Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. Tavakul Karman osudila je odbijanje Rusije i Kine da u Savetu bezbednosti UN podrže Rezoluciju protiv Sirije.
     "U ovom trenutku režim Bašir al-Asada ubija hiljade ljudi. Juče je počinio stravičan masakr u Homsu i to je samo deo stravičnih događaja u proteklom periodu", ukazala je Karman u govoru na 48. Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.


     Nobelovka iz Jemena je podsetila da je Homs "srce miroljubivog pokreta revolucije u Siriji". Asadov režim, prema njenim rečima, čini zločine uz podršku Rusije i Kine. 


     "Savet bezbendosti UN trebalo bi da se bori za mir, da stane uz slabe građane. Rusija i Kina su svojim negativnim stavom sprečile međunarodne mere, koje bi podržale narod i osudile režim", kazala je Karman, podvukavši da te dve zemlje snose odgovornost za masakr u Siriji. 


     "Rusija i Kina podržavaju zločinački režim Asada", tvrdi dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. godine. 


     Karman smatra da Asad u Siriji vodi rat protiv čovečnosti, zbog čega je potreban jasan stav međunarodne zajednice. Ona je pozvala zemlje sveta na povlačenje svojih ambasadora iz Sirije i proterivanje sirijskih diplomata. 


     Prema njenom mišljenju, stabilnosti na Bliskom istoku može biti postignut samo demokratizacijom. 


     "Bliski istok zavisi od prelaza ka demokratiji i dobre vladavine, dok nepotizam i korupcija samo stvaraju plodno tlo za terorizam", dodala je Karman. 


     Novi Bliski istok, kojem teži arapski svet, kako je podvukla, oslanja se na više stubova. 


     "Prvi je demokratija. Diktatori su prepreka na putu demokratizacije. U mojoj zemlji Jemenu je sav državni aparat korumpirani sistem u rukama porodice dikatora, koji je napustio zemlju. Drugi stub je pravednost. Bliski istok može postati stabilan samo ako milioni Palestinaca ne moraju više živeti kao izbeglice", objasnila je ona. 


     Karman je podvukla da su sloboda iznutra i pravednost spolja ono što je potrebno Bliskom istoku. 


     Izvršni dirketor nevladine organizacije "Hjumans rajt voč" Kenet Rot ocenio je da su Rusija i Kina, jučerašnjim odbijanjem rezolucije o Siriji, učinile nedelotvornim Savet bezbednosti UN.

Нема коментара:

Постави коментар