четвртак, 8. септембар 2011.

ZA OFICIRAC NEMA GRADSKIH PARA


     NOVI SAD – Novac za uređenje Petrovaradinske plaže ni ove godine nije obezbeđen. Sudeći prema odgovorima nadležnih iz grada, tako će biti i ubuduće. Međutim, Petrovaradinci kažu da neće odustati od inicijative da sledećeg leta napokon dobiju uređenu plažu.


     Centar za humanizam, versku i kulturnu toleranciju Vojvodine iz Petrovaradina, kako saznajemo, dobio je odgovor nadležnih u gradu da novac za uređenje najstarije gradske plaže nije planiran za ovu godinu.


     Sami uklonili burad


     Potpuno uređenje plaže podrazumeva postavljanje kompletne komunalne infrastrukture, poput pijaće vode, nekoliko kabina za tuširanje, ugostiteljskih objekata, igrališta… – objašnjavaju nadležni u dopisu, a za sva ostala pitanja treba se obratiti Zavodu za izgradnju grada – rekli su u Centru.
     Prema njihovim rečima, oni neće odustati od ideje da Petrovaradin napokon dobije uređenu plažu. Iako su građani pisali gradskim inspekcijama da se sa plaže ukloni zakopana burad, čiji vlasnik nije poznat, to nije učinjeno. Nekoliko Petrovaradinaca, kažu, nije imalo kud, pa su odlučili da sami iskopaju burad. Plašili su se, kako kažu, da neko od dece ne upadne u burad, gde je bilo, između ostalog, i smeća. Iz četiri bureta, dubine metar i širine pola metra, širio se nesnosan smrad. Nesnosan smrad odveo je žitelje Petrovaradina do buradi, koju su iskopali i odneli na deponiju. I pored svih manjkavosti ove plaže, oni koji su navikli da se kupaju na Oficircu, to rade bez obzira na sve neuslove. Vikendima su uvek nesnosne gužve jer tamo dnevno boravi preko dve hiljade kupača.


     Pored vode – problem voda


     Najveći problem je u tome što postojeći tuševi ne funkcionišu i što kupači nemaju mogućnost da se operu nakon izlaska iz Dunava.


     – Svima ovde nedostaju najosnovnije stvari. To su tuševi, WC, kabine za presvlačenje, korpe za smeće… Osim toga,  potreban nam je i spasilac koji bi motrio na plivače. I čuvar. Jer, ima i onih koji odnose pesak sa plaže – kaže Marija Stanišić, koja godinama dolazi na plažu sa porodicom.


     Ipak, Oficirac ima svoje verne kupače. To su najčešće žitelji Petrovaradina, Podbare, Salajke, pa i centra grada, a ima i onih koji dolaze iz Veternika i Futoga. Svi oni tvrde da je voda duž Oficirske plaže najčistija. Kažu da tu nema smeća, a da je dno Dunava u tom delu najsigurnije,  pitomo i bezbedno.


     – Najlepše je kada Dunav opadne. Tada je plaža dugačka, a plićak doseže do pola reke, što je idelno za decu neplivače – kaže poznavalac plaže Zoran Marković, koji se već 25 godina sunča i kupa isključivo na Oficircu. On skreće pažnju na to da je voda čistija od plaže te da smeća ima na sve strane.


     Probali pa odustali


     Meštani Petrovaradina su 2000. godine nakratko uspeli da isteraju svoje. Od tadašnje grdske vlasti dobili su dve kabine za presvalačenje, četiri toaleta, jedan veliki tuš sa šest mlaznica, vodu za piće i rasvetu, a obezbeđeni su bili i spasioci, kao i korpe za otpatke, koje se redovno praznile. Prodavalo se i piće, a sve je bilo legalno.


     Međutim, kako je leto odmicalo, nevolje su se gomilale. Polomljen inventar, obijanje i krađa pića iz rashladne vitrine Zelenila i gomile smeća postali su svakodnevica.


     Pred kraj leta mnogima je u Gradskom zelenilu prekipelo, pa su sve postavljeno uklonili sa plaže. Nakon toga su Petrovaradinci jedne godine pretili da će u kupaćim kostimima protestovati ispred Gradske kuće kako bi od nadležnih izdejstvovali uređenje plaže. Od protesta su odustali, a Oficirac je i dalje bez vode, kao i toaleta, iako je jedna od najposećenijih plaža.
(Slađana Aničić, 07.09.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар