уторак, 15. новембар 2011.

INTERVJU: NENAD VEZMAR - ''STAVITI AKCENAT NA SAM IZLAZAK NA IZBORE, JER SE I MLADI PITAJU!


     Istrajnost i doslednost koju LSV ima već 21 godinu, antifašizam, borba za autonomiju Vojvodine i socijaldemokratiju, neki su od razloga zašto se član MO Novo naselje Nenad Vezmar 2009.godine priključio Ligi.
     Ovaj student, rođen 1989, pohađa politikologiju na Fakultetu za evropske pravno političke studije u Novom Sadu. Takođe, bavi se i NVO sektorom, kroz dijalog mladih Srba i Alabanca koji rade na pomirenju i uspostavljanju normalnog života i međusobnog odnosa. Od 2009. godine aktivista je Gej Strejt Alijanse (GSA) i 2010. bio je njen koordinator za Novi Sad. Prošao je i obuku Nacionalnog Demokratskog Instituta "Trening za Trenere" i radi kao trener u Centru za Edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine.


     Koji su, po tebi, najveći problemi tvog kvarta i zašto?
     Najveći problem je definitivno bezbednost u večernjim satima, jer ne postoji policijska patrola. Često sam imao priliku da kad idem na posao ili na fakultet zateknem razbijene lokale, automobile, kante, iščupane znakove, prevrnute žardinjere i klupe. Gotovo svake nedelje na udaru huligana i razbojnika nađu se radnje, trafike i automobili i gradska imovina. Postoji i problem sa parkiranjem, jer nema dovoljno parking mesta, pa su vozači primorani da parkiraju na zelenu površinu gde ih posle sačeka kazna ili obaveštenje da im je odnešeno vozilo. U Ulici Mileve Marić imamo problem sa kamionima koji prolaze kroz nju i time je uništavaju i stvaraju buku koja smeta građanima i građankama.


     Kako bi se ti problemi mogli rešiti?
     Mesni odbor Lige socijademokrata Vojvodine je skupljao potpise za peticiju za otvaranje policijske stanice. Sad se čeka Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ali smatram da pre nego što se otvori policijska stanica na Novom Naselju, policija u gradu mora da odredi jednu patrolu za ovaj deo grada, u kojem su česta razbojništva i tuče. Parking mesta su probelm u celom gradu, a na Novom Naselju ima dosta slobodnih površina gde bi se moglo napraviti još novih. Što se tiče kamiona, pokrenuli smo akciju prikupljanja potpisa sa zabranu prolaska teških kamiona kroz ulicu Mileve Marić. Nadam se da će peticija uspeti.


     Šta je glavni problem grada, a kakva su rešenja?
     Nažalost, ima više problema u gradu i po meni svi su glavni. Imamo lošu privatizaciju i vođenja nekadašnjih novosadskih giganta poput "Albusa", "Novkabela", "Jugoalata", "Jugodenta" i ostalih. Zatim, nedostatak sportskih terena i igrališta, parking mesta... Rešenje ovih problema vidim jedino ispitivanjem privatizacije i otkrivanjem "nalogodavaca katastrofalne privatizacije" posle koje su mnoge porodice ostale bez posla i gurnute na rub propasti. Otvaranje novih radnih mesta gde bi se naši građani i građanke zaposlili, a ne da svakodnevno gledamo i slušamo kako nezadovoljni mladi napuštaju zemlju. Drugi problem koji sam naveo može se rešiti izgradnjom novih sportskih terena za sve sportove, više ulaganje u sportove gde ima uspeha, a ne favorizovanje nekih gde ne postoje nikakvi rezultati. Takođe smo suočeni sa tim da naši mali sugrađani rastu na ulici i igraju se na neadekvatnom mestu gde vreba opasnost od automobila, autobusa, kamiona. Izgradnjom malih dečijih igrališta obezbedili bi našoj deci bezbrižno i bezbedno detinjstvo.


     Aktivan si u Omladini, potpredsednik GrO LSVO Novi Sad. Kako vidiš svoj omladinski aktivizam, na čemu treba da bude akcenat rada Omladine u toku kampanje?
     Omladina svakako treba da se bavi temama koje se tiču nje, ali isto tako treba i da obrati pažnju na neke teme koje možda nisu trenutno u vezi sa njom, ali će biti onog momenta kada se izađe iz Omladine. Mislim da trebamo sebi da gradimo budućnost. Akcenat treba da se stavi na izlazak na same izbore. Jer dosta mladih ljudi misli da se oni ništa ne pitaju i da njihov glas ništa ne vredi, a tu je po meni velika greška. Naravno, postoji još dosta drugih tema poput studenata, mladih kadrova koji su završili školovanje i sad nemaju gde da se zaposle, ali ipak mislim da treba da se stavi akcenat na sam izlazak na izbore, jer se i mladi pitaju.


     Na čemu treba da se temelji saradnja GrO LSV i Omladine?
     Saradnja između GrO LSVO i Omladine je solidna, ali se trudimo da ta saradnja u narednom periodu, koji je važan za sve nas, bude što bolja. Ono što je važno jeste da Omladina isto treba da učestvuje u donošenju nekih odluka, a ne da bude nemi posmatrač. Imamo nekoliko omladinaca i omladinki koji su u Gradskom odboru LSV Novi Sad, ali ćemo se truditi da taj broj bude veći u narednom periodu. Imamo člana posmatrača u IO LSV Novi Sad, predsednika GrO LSVO Novi Sad Dejana Bibića i potpredsednicu GrO LSVO Novi Sad Andreu Jerinić koja vodi info tim GrO LSVO Novi Sad.


     Šta je bio tvoj motiv da se kandiduješ za kandidata?
     Svaki deo grada mora da ima svog predstavnika u Skupštini grada i to je mene motivisalo da se pokrenem i da uradim nešto za moju okolinu gde živim. Ne mogu više samo da sedim i kukam i kažem kako ništa ne valja, nego sam jednostavno odlučio da se kandidujem. Hteo bih samo još da citiram Maju Sedlarević: "Politika je moj način da promenim svet", a ja ću još dodati da ću tu promenu početi iz mog komšiluka, moje mesne zajednice.

Нема коментара:

Постави коментар