среда, 16. новембар 2011.

FINANSIJSKA KRIZA I NJENA GROTESKNA BUDUĆNOST: BANKARSKI TERORISTI PLANIRAJU DA VLADAJU SVETOM


     Jedan od najuticajnijih modernih ekonomista svakako je Maks Kajzer (Max Kaiser) koji uređuje ekonomsku emisiju "Kaiser Report" na engleskoj verziji TV stanice Russia Today.
Financijska kriza i njena groteskna budućnost: bankarski teroristi planiraju zavladati svijetom
     Prema njemu kompletnu politiku Europe preuzimaju bankari. Koliko istine ima u Kaizerovoj teoriji jasno je vidljivo na temelju primera iz Italije i Grčke.


     Politička elita, za koju se držalo da je neumoljiva i monolitna, prepustila je vlast svojim pravim šefovima. Iz ovoga proizilazi da prava elita napokon izlazi u javnost. Bankarska oligarhija podelila je otkaze svojim portparolima, dojučerašnjim uglednim političarima, i preuzela kormilo vlasti.


     Političari su vodili Evropu tačno onako kako im je zadato i u tom zadatku su bili izvrsni. Ali, scenario koji upravo gledamo je nešto poput oca koji uči sina da vozi automobil. Na praznom putu predaje mu volan i pušta ga da upravlja, menja brzine, sam donosi odluku kada da stisne gas, a kada kočnicu. Na kraju vožnje vraćaju se pred kuću i auto treba uparkirati, a to je kao što znamo osetljiva i potencijalno rizična faza.


     "Bio si dobar", potapše sin oca, "Ali, pusti da tata sad uparkira". "Tata" je zapravo celo vreme burno pazio da sin nešto ne zezne, strmoglavi ih u obližnju jamu ili pak sa puta skrene u šumu.


     Identičan slučaj ove male priče zbiva se i na nivou evropskog kontinenta. Elita koju čine bankari, imućni biznismeni, berzanski mešetari i ostala moćna oligarhija – godinama je postavljala i rotirala "svoje sinove" - njima najadekvatnije osobe na najvišim političkim pozicijama. 


     Ali vremena su se naglo izmenila, ekonomski kraj naterao ih je da direktno preuzmu volan i ništa ne prepuštaju slučaju. I dalje na scenu dolaze tek portparolii, ali ovag puta direktno iz njihovih redova.


     Maks Kajzer, koga smo predstavili u uvodu ovog teksta, prognozira da će se ovaj trend sa evropskog nivoa preseliti na globalni. U svojoj poslednjoj emisiji navodi: "Ne možemo se otarastiti ovih "zombi" bankara – ne možemo ih ubiti. Islanđani su se ponadali kako su ih dokrajčili, ali bankarski zombi-teroristi ponovo su ustali i zagađuju Island. Oni šire kugu svetom, a naročito Evropom. Više narod ne izlazi na izbore, oni jednostavno postave svoje ljude i time se kreću prema totalnoj dominaciji sveta koji tone direktno u bankarski pakao."


     Znači li to da će bankari uništiti svet iz nekog mazohističkog poriva? Upravo suprotno – mala grupa (po svemu sudeći i manja od popularizovanih "1%") u ovoj strašnoj situaciji nema razloga za brigu, štaviše, na talasu ekonomskog raspada elita se još više bogati. Od početka krize do sada već su zgrnuli toliko bogatstvo da je sigurno i njihova sposobnost racionalnog gledanja na svet poprilično oslabljena. Toliki novac i tolika moć ne samo da korumpiraju pojedinca, već ga bacaju u trans u kojem on počinje sam sebe doživljavati polubogom.


     A kako se stvara to enormno bogatstvo? Maks Kajzer prokomentarisao je taj fenomen: "Bankari ne žele da troše novac, a u isto vreme na sto stavljaju neverojatne opklade. Svaki put kada izgube opkladu uvedu nam nove mere štednje, a svaki put kada dobiju onda zadržavaju 100% profita za sebe. Bankari su pokrali sav novac – zar ćemo im zaista dati da pokradu još i da nam pritom uvedu još strožije mere štednje? To bi bila ludost."

Нема коментара:

Постави коментар