субота, 17. септембар 2011.

KĆERI USTANKA - ŽENSKI OTPOR U JEMENU


     U Jemenu je položaj žena izuzetno težak. Ali već mesecima hrabre Jemenke protestvuju protiv vladajućeg političkog sistema. I veruju da će ga uspeti svrgnuti.

     U konzervativnom Jemenu žene su građani drugog reda. Većina ih je prisiljena na brak i često zlostavljana, a na sudu njihov iskaz nema vrednost iskaza jednog muškarca. Ali upravo su one izašle na ulice svog glavnog grada i pobunile se protiv predsednika Alija Abdulaha Saleha. Odevene u obične farmerke ili sa crnim velom preko glave odlučile su se izboriti za svoja prava.


     Protest žena u Sani


     ''Trg promene'' - tako su protivnici vladajućeg režima nazvali mesto trenutnih protesta ispred univerziteta u Sani, glavnom jemenskom gradu. Više od sedam meseci ova lokacija je puna šarenih šatora, zastava i protestnih materijala. Među demonstrantima mnogo je žena. Čak i na jugu zemlje, u gradu Taizu, drugom po veličini u Jemenu, hrabre aktivistkinje ustale su protiv jemenskog predsednika.


     Cilj je svrgnuti sadašnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha



Cilj je svrgnuti sadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha
     ''Žene spavaju na ulicama, hiljade njih se okupilo, obavile su se crnim velom i protestvuju'', kaže Amal Bascha, predsednica organizacije za ljudska prava ''Sisters Arab Forum'' koja smatra da žene u njenoj domovini imaju mnogo razloga za nezadovoljstvo. "Stopa nepismenosti je ogromna. Nepismeno je 70 do 80 posto stanovništva. Ni u jednoj drugoj zemlji ne umire toliki broj žena prilikom porođaja, nigde toliki broj mladih devojaka nije prisiljen na brak. Žene su te koje najviše pate zbog tradicionalnog sistema u Jemenu'', žali se Basha.


     Hrabre i odlučne - jemenska aktivistkinja za ljudska prava Tawakul Karman


Jemenska aktivistica za ljudska prava Tawakul Karman
TAWAKUL KARMAN
     Žena demonstrantkinja ima mnogo, ali jedna se u poslednjih nekoliko meseci posebno istakla. Reč je o Tawakul Karman, 32-ogodišnjoj majci troje dece. Ova aktivistkinja suosnivačica je nevladine organizacije ''Slobodni ženski novinari'' i već godinama se bori za slobodu mišljenja i ljudska prava. Svoj cilj može postići samo u slobodnoj državi, državi bez predsednika Saleha.



     ''Izvešćemo njega i njegove ljude pred sud. Optužićemo ih za korupciju, budući da na savesti imaju toliki broj demonstrantkinja. Jedno je jasno: Ali Abdulah Saleh više se nikad neće vratiti na vlast'', poručila je Karman na jednom od aprilskih protesta.


     Hrabre žene poput Karman ipak su retkost u konzervativnom Jemenu. Ali brojne posmatrače nije iznenadio izlazak jemenskih žena na ulice. "I pre nego što su se pridružile protestima ove žene bile su društveno angažovane. Već dugo su prisutne u javnosti tako da su njihovi protesti potpuno razumljivi'', objašnjava Dina El-Mamoun, članica organizacije za ljudska prava Amnesty International. Jemenskim društvom vladaju muškarci, ali najuticajnije nevladine organizacije u velikim gradovima vode žene. Vladajuća garnitura već dugo ignoriše žene, ali njihova moć stalno jača, žene postaju sve snažnije.


     ''Shvatile smo princip funkcionisanja režima. Žene se smatraju slabijim bićima. A mi koristimo upravo naše slabosti i progovaramo o problemima koje muškarci izbegavaju'', kaže Bascha.


     Od ženskih organizacija očekuje se da se bave temama kao što su kontracepcija, briga o deci i zdravlju. Ali u stvarnosti aktivistkinje posvećuju mnogo pažnje takozvanim tabu temama. Bore se protiv nasilja i zalažu se za podizanje starosne granice za brak.


     11 žena u prelaznom veću



Prosvjed žena u Sani
     Aktivistkinje su 2006. osnovale Watan-koaliciju koja podržava žene koje se kandiduju na parlamentarnim izborima. Do sada je samo jednoj uspelo ući u parlament, ali ova koalicija je i dalje aktivna. Trenutno se brine za demonstrantkinje, pribavlja im hranu i po potrebi medicinsku pomoć. Ali još uvek nije potpuno jasno koja će biti uloga žene u politici. "Opozicija se još nije izjasnila o svojim planovima o poboljšanju položaja žena. Ne znamo kakve će političke institucije nastati i kakav će stav zauzeti o temi ženskih prava'', rekla je Dina El-Mamoun.
  
         U avgustu je opozicija izabrala prelazno veće. Od ukupno 143 člana, samo su 11 žene. "Žene se probijaju u društvu u kojem glavnu reč vode muškarci, društvu koje teško može zamisliti ženu u politici. Ovo što se danas događa, činjenica da su žene u prelaznom veću i na demonstracijama, pokazatelj je jedne pozitivne promene'', smatra Fouad As-Salahi, sociolog sa univerziteta u Sani. Žene koje se sad nalaze na ''Trgu promene'' pripremile su se na jednu dugotrajnu borbu, borbu protiv konzervativnih vrednosti u jemenskom društvu.
(Julia Hahn i Lea Talijančić)

Нема коментара:

Постави коментар