петак, 16. септембар 2011.

INTERVJU: DAMIR KONDIĆ - ''AUTONOMIJA VOJVODINE I SOCIJALDEMOKRATSKI AMBIJENT - IDEALAN AMBIJENT ZA RAZVOJ NAŠEG GRADA''


     Dugogodišnji član LSV, funkcioner i predsednik Ekonomskog saveta, Damir Kondić, govori o Futogu sa posebnim akcentom s obzirom na to da je njegov meštanin.


     Kondić smatra da je životni standard građana najveći problem i u ovom mestu, pored komunalnih problema, a da je Dunav njegov najveći potencijal. Po njemu, Futog nije predgrađe Novog Sada, a njegov razvoj uticaće i na razvoj grada. Barijera je prošlost sa kojom treba raskrstiti i time će otpočeti razvoj jednog društva, kaže naš sagovornik.


     Kao odbornik i član MO "Futog", u razgovoru sa žiteljima ovog naselja čujete sa kojima se problemima najčešće susreću. Koji su to problemi?
     - Žitelji Futoga se uglavnom susreću sa istim onim problemima koje imaju i ostali građani u Novom Sadu, a i šire. Svakako se može reći da je jedan od većih problema nezaposlenost, i uopšte životni standard građana. Pored toga postoje i neki komunalni problemi koji su u nekim segmentima specifični u odnosu na ostatak grada. Tu između ostalog mislim na divlje deponije, koje smo za proteklih tri godine uspeli da smanjimo, ali još puno moramo da radimo kako bi one u potpunosti nestale. U svom angažmanu u okviru skupštine grada Novog Sada, prepoznajem i podržavam one ideje i projekte koje mogu dovesti nove investitore i nove kompanije u naš grad u cilju upošljavanja nezaposlenih, kao i razvoj preduzetništva kod naših građana.


     Mnogo se govori o Futogu kao turističkom i ekonomskom potencijalu. Kako vi vidite svoju opštinu, u kom pravcu bi ona trebala da se razvija?
     - Mi, meštani Futoga, imamo sreće da pored našeg mesta protiče druga po veličini  reka u Evropi. Za nas je Dunav svakako najlepša reka. Zbog te činjenice, nasip koji se proteže duž obale reke je omiljeno šetalište Futožana i svih gostiju koji ga posete. Pored toga, u našem mestu se nalazi i dvorac Grofa Koteka, u kome je danas smeštena Poljoprivredna škola, ali i nekoliko jedinstvenih crkava. Sve to, ali i novi sadržaji mogu Futog ucrtati u sve turističke mape. Smatram da je vrlo pogrešno da na Futog gledamo kao na predgrađe Novog Sada, jer on ima komparativnih prednosti u odnosu na druga slična mesta. Potenciranje razvoja turizma u Futogu u mnogome će doprineti boljoj ukupnoj turističkoj ponudi Novog Sada i Vojvodine.


     Šta, po vama, predstavlja osnovnu barijeru u razvoju Futoga i zašto?
     - Futog deli sudbinu ostatka zemlje, pa time ne treba zaboraviti da su iza nas devedesete godine kada je cela zemlja osiromašena i unazađena. Trebalo je raskrstiti sa prošlošću i početi oporavak naše ekonomije i stanja u društvu uopšte. Obzirom da je taj proces bio vrlo spor, danas imamo situaciju da su građani apatični i sve više gube veru da može biti mnogo bolje. Treba naglasiti da moramo početi da razmišljamo pozitivno i da verujemo da zajedno možemo da preokrenemo stvari na bolje. Uz uslov šire političke stabilnosti i ulaganja u infrastrukturu, razvoj Futoga kao i uopšte grada Novog Sada je sasvim izvestan i realan.


     Decentralizacija kao da je tabu tema za običnog građanina. U ekonomskom pogledu, šta ona može doneti jednoj opštini?
     - Decentralizacija je postupak prenošenja nadležnosti i sredstava sa viših na niže nivoe vlasti. Samim tim građani koji žive u određenoj lokalnoj zajednici, dobijaju priliku da odlučuju kako o tekućem rešavanju problema, tako i o pravcima ekonomskog razvoja svoje sredine. Građani koji žive na određenom području, mogu bolje da uoče probleme sa kojima se susreću, i isto tako mogu bolje da sagledaju koje segmente treba potencirati kada je ekonomski razvoj u pitanju. Svakako je formiranje opština vrlo korisno, ali ne treba zaboraviti da taj proces obavezno uključuje studiju o ekonomskoj opravdanosti formiranja određene opštine, jer ako se ona formira bez toga, u startu će se susresti sa mnogobrojnim problemima sa kojim neće uspeti da izađe na kraj.


     Na čemu se do sad zasnivao rad Ekonomskog saveta i kakav je plan za period nakon letnje pauze?
     - Ekonomski savet je jedan od najmlađih saveta koji funkcioniše u našoj novosadskoj organizaciji LSV. U njemu su uglavnom diplomirani ekonomisti ili pravnici sa usmerenjem u domenu privrednog prava. Osnovan je da bi se bavio lokalnim ekonomskim pitanjima u gradu Novom Sadu u cilju afirmisanja socijaldemokratskog načina rešavanja ekonomskih pitanja. Do sada smo organizovali dve vrlo uspešne i posećene tribine od kojih je jedna "Planovi i programi javnih komunalnih preduzeća za tekuću godinu", a druga "Turistički potencijal Futoga". Na svojim sastancima smo obrađivali teme kao što su: Fiskalna decentralizacija, Razvojna Banka Vojvodine i njen uticaj na razvoj privrede naše pokrajine, Stečajni postupci u nekim velikim preduzećima i uticaj na položaj radnika, a i iskazali smo protivljenje mogućoj privatizaciji firme Luka AD Novi Sad,... Imali smo nekoliko sapštenja za medije. U toku 2011. smo počeli sa praksom zajedničkih sastanaka sa Savetom za privredu GO LSV, zbog zajedničkih i srodnih tema kojima se bavimo. Od jeseni planiramo još intenzivniju aktivnost u nekoliko pravaca, a svakako je jedan od njih naglašavanje značaja preduzetništva za ukupan ekonomski razvoj našeg grada.
     
     Kao već uhodan funcioner Lige, šta biste preporučili onim odbornicima kojima je ovo prva kandidatura? Na šta da obrate pažnju i šta ih očekuje tokom kampanje, odnosno šta ih očekuje kao odbornike ukoliko se nađu na tom mestu?
     - Svakako nas sve zajedno čeka dosta rada kako bismo program naše stranke i teme koje pokrećemo što više približili što većem broju građana. Autonomija Vojvodine i socijaldemokratski ambijent je u interesu svakog pojedinca koji živi u Vojvodini, a i šire. Takođe, to je idealan ambijent za razvoj našeg grada. Svako ko bude izabran za odbornika, moraće da odvoji značajan deo svog vremena i energije kako bi se posvetio razvoju svoje lokalne sredine, ali će u isto vreme imati veliku čast da učestvuje u radu skupštine grada kakav je Novi Sad. (LSVNS, 13.09.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар