четвртак, 24. новембар 2011.

OPET BI DA NAS PODELE NA PATRIOTE I IZDAJNIKE


     NOVI SAD – Kad god se nešto desi na Kosovu, odmah počne da gori Vojvodina. I to smo imali svaki put. Svaki put kad je nešto na Kosovu, onda ekstremisti počnu da razbijaju po Vojvodini i prebijaju ljude i bodu ih nožem. Samo što se o tome ne priča jer severna pokrajina nije tako atraktivna – rekao je u emisiji "Jedan na jedan" na Radio-televiziji Vojvodine predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Kao primer on je naveo devastaciju gradova u Vojvodini nakon nereda na Kosovu 17. marta 2004. godine, a na primedbu voditeljke da se to dešavalo širom Srbije, Čanak je rekao: 
     – To je tačno. Jedino što u Nišu i u Beogradu ne možete od toga da napravite međunacionalni problem kao što se događa po Vojvodini.


     Ko profitira?


     On je rekao i da se Kosovom manipuliše u poslednjih 99 godina otkako je ono u sastavu Srbije, i da, kada se vide ovakvi požari na Kosovu, svaki političar počne da razmišlja ko od ovoga profitira, a na pitanje da li ima ideju ko bi to mogao biti on je odgovorio:


     – Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka, Stranka ruskih službi (SRS) i ostale antidemokratske grupacije. 


     Scenario nazadnjaka


     Govoreći o tome koliko su evropske integracije sputane problemom Kosova i politikom koju država vodi s tim u vezi, Čanak je rekao da to neko može posmatrati kako hoće, ali da je činjenica da su ova Vlada, i koalicija koja trenutno upravlja ovom zemljom, napravili najveći proevropski pomak od 2000. godine. 


     – I pošto smo sve to uradili, sasvim je jasno da nazadnjaci hoće sve to da zaustave. Sasvim je jasno da se onda ne biraju sredstva, da se tu angažuju i oni kojima EU nije interes, u smislu Srbije u EU, a tu pre svega mislim na Rusku Federaciju – rekao je on. Predsednik LSV je naveo da se tu onda pojavljuje jedan splet okolnosti, gde se igrajući na nekakav nacionalni osećaj ide za tim da se izazove što više incidenata da bi se u izbore došlo u atmosferi gde bi opet mogli da se podelimo na patriote i izdajnike, "gde bismo mi, naravno, bili izdajnici". On je ocenio i da Vlada povodom rešavanja situacije na Kosovu radi ono što može – preduzima diplomatske mere. 


     Fašiste u zatvor, a ne u upravne odbore!


     "Ova zemlja treba da shvati da se prvo mora pobediti u Beogradu da bi se pobeđivalo bilo gde. A pobeda u Beogradu je kada neonaciste, fašiste i ekstremiste držite tamo gde im je mesto – u zatvoru, a ne po upravnim odborima sportskih društava", upozorio je Nenad Čanak. On je kao jedan od razloga zašto oni nisu u zatvoru pomenuo rad sudstva (navodeći kao primer da se Ustavni sud proglasio nenadležnim za zabranu Pokreta 1389 jer je promenio reč u nazivu), a da je drugi veliki problem nereformisanost bezbednosnih struktura.

Нема коментара:

Постави коментар