уторак, 20. март 2012.

EVO MORALES: NE PETLJAJTE SE U NAŠU ZEMLJU! MI SMO ANTI-IMPERIJALISTI, ANTI-KAPITALISTI I ANTI-NEOLIBERALI


     Bolivijski predsednik Evo Morales rekao je da će Bolivija zatvoriti američku ambasadu u glavnom gradu La Paz ukoliko Vašington nastavi da se upliće u unutrašnja pitanja Bolivije.
 
     "Ako američka ambasada nastavi da gnjavi Boliviju, kao što to radi upravo sada, onda bi bilo najbolje da je jednostavno zatvorimo jer mi smo anti-imperijalisti, anti-kapitalisti i anti-neoliberali!", poručio je Evo Morales ove nedelje, prenosi AFP.
 
     Žestoka izjava predsednika Moralesa dolazi posle niza anti-vladinih protesta za koje bolivijski funkcioneri tvrde da su orkestrirani od strane SAD-a u svrsi slabljenja bolivijske vlade. Morales je izuzetno kritičan prema politici SAD i odnosu dveju zemalja, i tvrdi da niz ne-vladinih organizacija pokreću proteste i vrše špijunažu za SAD.
slika: Bolivija postaje prva država koja će zemlji dati podjednaka prava kao i ljudima 
     Predsednik Morales je proterao američkog ambasadora u Boliviji, Filipa S. Goldberga, još 2008. tvrdeći da je isti aktivno radio protiv bolivijske vlasti. Morales je Goldberga tada osudio za asisitiranje i pomaganje opozicionih snaga koje se zalažu za proglašavanje autonomije u istočnom delu zemlju, piše Press TV.


     Boliviju od 2005. vodi Evo Morales, prvi vođa jedne Južnoameričke države koji pripada autohtonom narodu. Sudelovao je na predsedničkim izborima 2005. godine i dobio je apsolutnu većinu glasova. Rođen je 26. oktobra 1959. Po ideologiji je levičar i zalaže se za uvođenje socijalizma u celoj Južnoj Americi. Od početka političkog angažmana takođe se istakao i kao veliki ljubitelj i borac za očuvanje prirode.
(AFP | Press TV)

Нема коментара:

Постави коментар