уторак, 15. мај 2012.

ALEKSANDAR JOVANOVIĆ: AKCIJA PROTIV MRŽNJE U NOVOM SADU


      Zahvaljujući projektu "Prekrečimo mržnju", koji je prošle godine pokrenuo predsednik Skupštine grada i potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović, u Novom Sadu su do sada sa desetina zgrada uklonjeni grafiti mržnje.
     Prema njegovim rečima, akcija ima za cilj da ukaže na to da grafite pišu ljudi koji žive u Novom Sadu, a ne neko sa strane.


     - Svi treba sa tim da se suočimo i da prihvatimo deo odgovornosti. Nažalost, nije bolja situacija ni u drugim sredinama i iznenadilo me je da takve akcije već nisu pokrenute. Većina mora da pokaže da se ne slaže sa idejama koje urušavaju međuljudske odnose koji su vekova građeni. Mi se ponosimo razlikama koje postoje u Novom Sadu i to se ne sme narušiti - kaže Jovanović.


     On smatra da svuda gde postoji izražena netrepeljivost među grupama građana, po raznim osnovama, treba jasno i nedvosmisleno pokazati neslaganje sa destruktivnim stavovima.


     - Onda bismo imali bolju situaciju jer nema mnogo efekta ako ljudima samo govorimo da su odgovorni za svoju fasadu i da moraju da je okreče, inače će platiti kaznu. Ili ako stalno upiremo prst u policiju i tražimo da hapsi. Neophodna je pozitivna akcija, dakle da uzmemo četku i valjak u ruke i da okrečimo fasadu - navodi predsednik gradskog parlamenta.


     Grafitima mržnje se, prema njegovom mišljenju, mora stati na put jer vrlo lako prerastaju u fizičko maltretiranje građana. Kaže da u toj borbi treba ići do kraja, jer to nije pitanje prava na izražavanje drugačijeg mišljenja, ali i dodaje da to ni u kom slučaju ne treba shvatiti kao poziv na linč. Ovaj ligaš navodi da su sve to razlozi koji treba da nateraju i predstavnike ostalih gradova i opština da se aktiviraju. Ali, kako dodaje, poziv nije ograničen samo na funkcionere.


     - Nije poenta da akcija traje samo onoliko koliko traje nečiji mandat, već dok se mržnja ne iskoreni. Zato je bitno da se svi uključimo u tu akciju - poručio je Aleksandar Jovanović.

Нема коментара:

Постави коментар