среда, 9. мај 2012.

DAN POBEDE: 14.000 VOJNIKA U MOSKVI


     Najveći ruski nacionalni praznik, Dan pobede, obeležen je tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.
     Kilometar i po duga kolona u kojoj je oko 14.000 vojnika i oficira, više od sto vojnih vozila i vojni orkestar od 1.100 muzičara, prodefilovala je glavnim moskovskim ulicama na putu ka Crvenom trgu. Tamo je bila postavljena svečana loža za najviše ruske zvaničnike i veterane Drugog svetskog rata, a paradu je uživo pratilo više od 250 akreditovanih novinara.


     Predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio da svi treba da se sete zašto je počeo Drugi svetski rat rat i da analiziraju lekcije iz prošlosti koje su i danas aktuelne. Pored Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, defileu vojnika i tehnike, kojim se slavi pobeda u Drugom svetskom ratu i slom fašizma, prisustvovali su najviši ruski zvaničnici, veterani Drugog svetskog rata, članovi diplomatskog kora, novinari i hiljade zvanica. 


     Tačno u 10 časova oglasila su se zvona na kremaljskoj kuli Spaskog dajući znak da 67. parada pobede može da počne uz zvuke sovjetske patriotske pesme "Sveti rat", koju je izveo vojni orkestar od 1.100 članova. 


     Komandant parade general-pukovnik Valerij Gerasimov i ministar odbrane Anatolij Serdjukov pošli su jedan drugome u susret stojeći u crnim kabrioletima koji su se sreli na sredini Crvenog trga ispred tribine na kojoj su bili Putin i Medvedev. 


     Serdjukov je zatim obavio smotru jedinica sačinjenih od svih rodova vojske, policije, Federalne službe bezbednosti i Ministarstva za vanredne situacije, koje su mu otpozdravljale gromkim poklicima "ura". 


     Kada je obavio smotru jedinica, Serdjukov je predao raport vrhovnom komandantu oružanih snaga Vladimiru Putinu, a pre nego što je on uzeo reč, intonirana je ruska himna. 


     Putin je istakao da je Drugi svetski rat bio neizbežan, jer agresivne namere nacista nisu blagovremeno naišle na organizovan otpor, zbog čega je čovečanstvo moralo da plati ogromnu cenu, a najveću tadašnji Sovjetski Savez


     On je zahvalio svim državama koje su stupile u antifašističku borbu i dale doprinos uništenju strašnog neprijatelja, a zatim naglasio da svi treba da se sete zašto je počeo taj rat i da analiziraju lekcije iz prošlosti koje su i danas aktuelne.


     "Želim danas da naglasim, samo striktno poštovanje međunarodnih normi, poštovanje nacionalnog suvereniteta i samostalnog izbora svih naroda, neke su od potpunih garancija da se tragedija prošlog rata neće ponoviti", rekao je Putin. 


     Posebna čast i ovoga puta ukazana je ratnim veteranima, od kojih su mnogi došli na paradu u pratnji svojih unuka i praunuka, a oni su zauzeli mesta na centralnoj tribini uz predsednika, premijera i ostale najviše zvaničnike Rusije. Jedan od njih je i Mihail Ivanovič (88), koji je ratovao na Kavkazu i borio se za oslobođenje Sevastopolja i čiju veteransku uniformu krasi više od 30 odlikovanja i medalja. 


     "Ovo je najveći praznik za mene, a verujem i za celu Rusiju. Danas se sećamo slavnih dana velike pobede, ali i ratnih drugova koji nisu više sa nama. Ova tradicija treba da se nastavi i posle nas", kazao nam je Ivanovič, koji je marširao Crvenim trgom na paradi 1945. godine. 


     Kiša koja je padala čitave noći i jutra prestala je pola časa pre početka parade zahvaljujući akciji 10 specijalnih aviona koji su ispustili gasnu smesu za rasterivanje oblaka. 


     Parada na Dan pobede, koji Rusi smatraju najvećim nacionalnim praznikom, danas je održana 67. put. Međutim, ove godine na njoj nije bilo aviona, već su leteti helikopteri sa kojih su se vijorile ruske i ratne zastave. 


     Novoimenovani predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na vojnoj paradi na Crvenom trgu da su strogo poštovanje međunarodnih normi, poštovanje državnog suvereniteta i samostalni izbor svakog naroda garancije da se tragedija Drugog svetskog rata neće ponoviti. 

Нема коментара:

Постави коментар