среда, 9. мај 2012.

DVERI - "FAŠIZAM SE RAĐA U KRIZNIM VREMENIMA"

     Desničarski Pokret "Dveri" prešao je cenzus u Novom Sadu osvojivši 5,2 odsto glasova, i u naredne četiri godine učestvovaće u radu Skupštine grada.
     Kako za 021 kaže politički analitičar Jovan Komšić, razlog uspeha krajnje desnice u vojvođanskoj prestonici je neodgovarajuća politika vlasti u periodu socijalne krize koja drma srpsko društvo.


     "To je u svakom slučaju manifestacija ekonomske krize, koja se prikazuje i u rastu popularnosti ekstremno desnih i isključivih političkih opcija. Oni kroz podele na "nas i njih" boje politički prostor u jednu tamnu nijansu nacionalnog", navodi ovaj analitičar.


     Povratak atmosfere devedesetih?


     Prema Komšićevom mišljenju, Dveri su preuzele dobar deo glasača tradicionalnih konzervativnih političkih opcija, što je razlog neuspeha Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. On dodaje da je ipak moguće da je rezultat koji su desničari osvojili u Novom Sadu samo uvod u buduću fašizaciju društva, koja je moguća ukoliko buduća vlast ne napravi iole održivu strategiju za prevazilaženje krize.


     "To može biti privremena manifestacija ekstremizacije i nezadovoljstva, međutim, ukoliko kriza duže potraje, postoji, nažalost, velika mogućnost da se suočimo sa novim-starim problemom. Sve miriše na obnavljanje atmosfere sa početka devedesetih, kada je posejano seme zla koje žanjemo i danas", kaže Komšić za Radio 021.


     Prvi na listi "Dveri - Za život Novog Sada", dvadesetosmogodišnji Miroslav Parović, međutim, kaže da njegov pokret nikom nije oduzimao glasače, već da su svojom politikom uspeli da animiraju razočarane apstinente.


     "Priča o tome da li je neko nekom oduzeo glasove ne pije vodu. Da li je u istoriji postojala politička opcija koja je vlasnik svojih birača? Naša kampanja je bila usmerena ka apstinentima zgađenim dnevnom politikom, i koji su kroz glas za Dveri želeli da pobegnu iz tog taloga", kaže Parović za 021.


     Novinar Mihail Ramač smatra da broj poslanika Dveri u novosadskom parlamentu neće biti od presudnog značaja za uticaj na konkretne političke odluke, ali ne odbacuje mogućnost opstrukcije gradske Skupštine. "Njihov broj u parlamentu sigurno neće biti takav da oni mogu značajnije da utiču na rad Skupštine, ali mogu da opstruiraju rad i propagiraju svoje ideje, umesto da se bave problemima građana kojima bi to telo trebalo neometano da se bavi", ocenjuje Ramač u izjavi za 021.


     AFANS: Fašisti sa kravatama


     Antifašistička akcija Novog Sada je u svom saopštenju objavljenom dan pred izbore, pozvala građane da ne glasaju za ovaj pokret. Prema njihovim rečima, članovi Dveri nisu nikakvi novi ljudi, već promoteri kontrole, religijske dogme, rasizma, ksenofobije i homofobije, koji su odranije poznati onima koji se aktivno bore protiv fašizma.


     "Iza priče o poštenju i "novim licima" nalazi se fašizam i srednjevekovne ideje. Oni ženu vide kao mašinu za rađanje čijim telom upravljaju ljudi u mantijama. Muškarca kao radnika koji ima da rmbači za gazdu koji je tu od boga postavljen a kad gazda kaže, ima da gine na komandu. Oni su zakleti neprijatelji slobode, ravnopravnosti i svega progresivnog. Pokušali su da zauzmu ulice a sad skidaju čizme, oblače odela, kravate i hoće u skupštine, tamo gde je novac", poručili su iz AFA NS.


     U prošlogodišnjem serijalu emisije Insajder, a nakon višemesečnog istraživanja raznih zloupotreba u preduzeću Kolubara, koje je deo Elektroprivrede Srbije, ispostavilo se da među onima koji su svojevremno dobili najveće donacije nalaze i Dveri, kojima je tada dato 4,2 miliona dinara
(Miodrag Sovilj) 

Нема коментара:

Постави коментар