среда, 9. мај 2012.

JERKOV: DRUGAČIJI ODNOS SNAGA U POKRAJINI


     NOVI SAD -  Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidatkinja za gradonačelnika Novog Sada Aleksandra Jerkov, komentarišući rezultate LSV na proteklim izborima, izjavila je u Jutarnjem programu TV Pink da su građani prepoznali da se Liga u prethodne četiri godine beskompromisno borila za interese građana i građanki Vojvodine i Novog Sada, s obzirom da je u glavnom gradu Vojvodine ostvarila najbolji rezultat.  
Aleksandra Jerkov
     - To je i jasna poruka da u naredne četiri godine treba da radimo još i više i da imamo jednu novu vrstu odgovornosti koju možda do sada nismo toliko imali s obzirom na to da smo bili manji partner. Ovaj put ne ulazimo kao manji partner, nego kao ravnopravan partner – rekla je Jerkova. 


     Jedino Liga dobila više glasova


     Jerkova je ukazala i na to da je jedino LSV od svih članica pokrajinske koalicije ostvarila bolji rezultat u odnosu na prethodne izbore, dodajući da to govori o tome da je radila dobro. Na pitanje voditeljke šta je bila dobitna kombinacija Lige koja je osvojila više glasova na ovim nego na prethodnim pokrajinskim izborima, ako se uzme u obzir da je DS u pokrajini osvojila dosta manje glasova nego prethodni put, Jerkova je podsetila da je Liga u protekle četiri godine mnogo radila na tome da interesi građana i građanki Vojvodine ne budu oštećeni i da oni ne budu zakinuti u bilo kom smislu. 


     Ona ocenila i da podatak da je DS na pokrajinskim izborima ovoga puta uzela manje glasova nego na prošlim izborima "možda poruka građana da se nije borila dovoljno hrabro". 


     - Mi smo nekoliko puta zamerali upravo Vladi Vojvodine to što u nekoliko navrata kada je morala mnogo efikasnije i mnogo hrabrije da štiti interese građana i građanki Vojvodine njihova reakcija je nekako izostala – ukazuje Jerkova. Ona je podsetila i da je upravo Liga bila ta koja je u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini AP Vojvodine radila posao Vlade Vojvodine i ocenila da su očigledno i građani to tako doživeli. 


     Ravnopravan partner u vlasti


     Jerkova je rekla i da će se o sastavu buduće pokrajinske vlade razgovarati nakon što bude poznato kakav će biti konačni sastav Skupštine AP Vojvodine. 


     - Nama ne smeta da na čelu pokrajine ostane koalicija kao i do sada, ali je izvesno da će odnos snaga u toj koaliciji biti u značajnoj meri drugačiji. Neće biti više stranke koja će imati apsolutnu većinu. Očigledno je da će LSV imati više uticaja u Vladi Vojvodine i mi samim tim mislimo da će Vlada Vojvodine raditi kvalitetnije i više u interesu građana i građanki Vojvodine – ocenila je Jerkova. 


     Ona je rekla da se sve to odnosi i na Novi Sad gde je Liga osvojila svega dva ili tri posto manje mandata od DS-a i isto onoliko glasova koliko je osvojila SNS, čime ne samo da je postala uticajnija nego je postala i ravnopravan partner u vlasti.  


     - Sad kad sam dolazila u Beograd došla sam novom obilaznicom oko Beograda pa smo prešli preko novog mosta na Adi i meni je jako drago što Beograd to ima, ali ja bih volela da i Novi Sad to ima – rekla je Jerkova. 


     Ona je dodala da isto kao što Beograđani zaslužuju gradonačelnika koji će se boriti za njih, zaslužuju i Novosađani. Na pitanje voditeljke da li može doći do promene gradonačelnika u Novom Sadu, Jerkova je odgovorila da je Liga ponudila dobre ljude za sve funkcije pa i gradonačelničku.


     - Razgovaraćemo o tome sa svojim koalicionim partnerima i mislim da su osnove na kojima ćemo razgovarati ovaj put mnogo drugačije – smatra Jerkova. 


     Neoprezna kampanja


     Jerkova je ocenila i da se Savez vojvođanskih Mađara pomalo neoprezno upustio u kampanju sa strankama i državnim funkcionerima Mađarske.


     - To je kod određenog broja građana Vojvodine izazvalo pomalo negativnu reakciju. Jer, ukoliko dolaze državni funkcioneri susednih zemalja, pa ne samo da podržavaju jednu određenu listu nego i kritikuju građane tih zemalja zbog toga što glasaju za stranke koje nisu nacionalnog karaktera, ja verujem da to možda kod nekog broja ljudi izaziva određenu vrstu revolta – rekla je Jerkova.  
(BILSV, 08.05.2012.)

Нема коментара:

Постави коментар