недеља, 13. мај 2012.

ALESANDRO POLITI: "EVROPA JE NA IVICI ORUŽANE REVOLUCIJE"


     Alesandro Politi je politički analitičar iz Italije koji tvrdi da se "cela Evropa nalazi pod napadom finansijskih špekulanata". Tvrdi da u Evropi nema dovoljno solidarnosti i da svaka zemlja cinično poručuje "mi nismo Grčka", dok se upravo "grčki scenario" polako i sigurno širi na celu Evropu.
slika: Politički analitičar Alessandro Politi: "Europa je na rubu oružane revolucije"
     Politi takođe ističe da u ovom procesu ne ispašta samo radnička klasa, već da se merama štednje želi potpuno uništiti srednja klasa, upravo iz tog argumenta proizlazi njegova konstatacija da se brojne zemlje Evrope danas nalaze "na ivici oružane revolucije". Alesandro Politi pritom se sigurno poziva na brojne istorijske lekcije, kao što je industrijska revolucija i svrgavanje feudalizma, kada je upravo srednja klasa predvodila odlučujuće revolucije protiv sistema koji im je ugrožavao egzistenciju. U razgovoru RT takođe se osvrće na još uvek "stabilne" ekonomije i tvrdi da su iste tek formalno stabilne, dok im u stvarnosti svima preti scenario koji već neko vreme gledamo u Grčkoj.


     Transkript: Alesandro Politi za RT


     RT: "Pred Grčkom su teške odluke - mogla bi izaći iz evrozone, možda bankrotirati i početi iz početka ili pak držati se ovog plana i trpiti decenije mera štednje. Kojim pravcem bi Grčka trebala ići?"
     Alessandro Politi: "Verujem da postoji i treći pravac - evropske zemlje morale bi pokazati veću solidarnost koja je sastavni deo lisabonskog ugovora, ali jako malo solidarnosti smo videli prošlih meseci. Ovo je finansijski napad špekulanata koji napadaju Evropu na način da prvo počnu sa slabijim zemljama i onda se kreću prema centru - a centar u ovom slučaju su Francuska, Nemačka i druge zemlje sa AAA rejtinzima. Svim tim zemljama već se preti sa padom rejtinga, Francuska je već srozana na rejting "A". Srednja klasa se uništava zbog ovih finansijskih interesa, to je nešto što je u potpunoj suprotnosti sa demokratijom i slobodom."


     RT: "Kao da opisujete nekakvu lančanu reakciju koja se širi iz Atine. Prognozirate li zastrašujući scenario  koji kazuje da će se i druge države naći u istoj situaciji u kojoj je sada Grčka?"
     Alesandro Politi: "Ako države i dalje budu razjedinjene, a špekulanti nastave svoj koordinirani napad, onda je ova situacija neizbežna. To je upravo ono što bi evropske zemlje morale pokušati sprečiti. Ali, u ovom trenutku svi govore 'Mi nismo Grčka, mi smo drugačiji. Neka Grčka plati i onda će sve biti dobro' - to je jako loš stav".


     RT: "U redu, razjedinjenost nije dobra ideja, ali šta jeste? Velike probleme sada već imaju i Španija, Italija i Portugalija - koje je rešenje?"
     Alesandro Politi: "Kao prvo bi trebalo kolektivno pregovarati o dugovanjima. Svaka država je sada prepuštena sama sebi. Ovo nije dobro kada se nalazite pod napadom finansijskih špekulanata - ovo nije samo kriza. Trebalo bi nadzirati dugove - diferencirati koji su stvarni, a koji predstavljaju sumnjive finansijske operacije koje Evropljani ne bi trebali plaćati".


     RT: "Istaknimo jednu stvar, koju mnogi danas ne spominju. A to je da na kraju dana sve te mere štednje najviše osećaju sami građani. Koliko još dugo radnici i srednja klasa mogu podnositi ove mere štednje? Ljudi gube sve, penzije, zdravstvo, štednju - gde je bes?"
     Alesandro Politi: "Grčka je već dotakla dno, a i druge države će uskoro. Jer ne radi se ovde samo o radničkoj klasi, najteže pogođena će ustvari biti srednja klasa koja će se totalno uništiti samo za interese finansijske elite. Zato smatram da je situacija u mnogim zemljama doslovno zrela za oružanu pobunu. U Italiji broj samoubistava je poprilično sličan broju samoubistava u Tunisu pre revolucije."


     RT: "U Španiji imamo masovne proteste protiv mera štednje. U Italiji sada vidimo nove sukobe sa policijom. Znamo dobro što se događa u Grčkoj - pre nekoliko nedelja osoba se upucala u glavu ispred zgrade parlamenta. Zar nije javnost do sada progovorila?"
     Alesandro Politi: "Da, nažalost postoji politička i poslovna klasa koja je obrazovana na temelju 30 godina deregulacije. Oni vide situaciju, ali ne shvataju poruku koja im se šalje. Italija tvrdi da je broj samoubistava u zemlji više-manji isti kao i proteklih godina, verujem da su statističari Ben Alija tvrdili isto pre pobune u Tunisu. Ali ovi političari ne osećaju ništa ukoliko se to ne događa direktno njima."


     RT: "Kada je skovana ideja evrozone, tada se ista sigurno mnogima činila kao dobra ideja. Da li sada imamo situaciju kada evrokrati u Briselu i drugde jednostavno ne žele da odustanu od te ideje?"
     Alesandro Politi: "Ne samo oni, nego i političari. Stvar je u tome da su i naizgled stabilnije zemlje u velikim problemima, banke su im pune toksičnih dugova, o tome se jako malo priča. Pojedine zemlje samo izgledaju stabilno, ali zapravo nisu. Pogledajmo samo Veliku Britaniju - uveli su mere štednje, ali i dalje imaju znatnu ekonomiju uprkos činjenici da im je jasno da sa dugom stoje jako loše. Sa druge strane imamo SAD koji poručuje 'ne želimo da nas se tiču problemu EU-a', i pored činjenice da su svi problemi i nastali na temelju skandala u SAD-u".
(RT)

Нема коментара:

Постави коментар