четвртак, 24. мај 2012.

SARADNJA I PODRŠKA U KRIZNIM VREMENIMA: TANKER IZ VENECUELE STIGAO U SIRIJSKU LUKU SA 35,000 TONA NAFTE, DRUGI SE OČEKUJE USKORO


     Sirijski ministar energetike, Sufian Alaw, potvrdio je danas da je tanker iz Venecuele stigao ove nedelje u Siriju sa teretom od 35,000 tona nafte, prenosi sirijska novinska agencija SANA. Iz ministarstva je takođe poručeno da je drugi tanker već na putu i trebao bi uskoro da stigne u sirijsku luku.
     Po pitanju zaliha energije, Alaw je istakao da Sirija ima kapacitete za pokrivanje oko 50% ukupne potrebe gasom. Takođe ističe da se trenutno aktivno pregovara sa Iranom i Alžirom o uvozu gasa.


     Alaw je takođe potvrdio da je Sirija izgubila oko 4 milijarde USD zbog sankcija nametnutih od strane EU-a i SAD-a koje su na snazi od septembra prošle godine.


     Na konferenciji za novinare istaknuto je da će zajednički sirijsko-ruski odbor ovih dana održati sastanak u Moskvi na kojem će se razmatrati potpisivanje dugoročnog ugovora na uvoz ruske nafte i plina prema Siriji.


     Istakao je da je trenutna nestašica po pitanju gasa direktan proizvod sankcija, EU i SAD sprečavaju saradnju stranih kompanija sa sirijskim kompanijama, uprkos činjenici da su ugovori potpisani.


     Ministar energetike ističe da nema nikakvog problema u finansiranju, već u činjenici da se stranim tankerima zabranjuje dolazak u sirijske luke. Stoga je saradnja sa Venecuelom od velike važnosti.


     Čavez je u nekoliko navrata istakao svoju podršku prema sirijskom predsedniku Bašar al-Asadu i naveo da se suverenitet i integritet Sirije moraju poštovati. The New York Times prenosi kako je ove nedelje krenuo i 3. tanker iz Venecuele prema Siriji.


     Predsednik Bašar al-Asad sastao se danas u Damasku sa specijalnim izaslanikom iranskog predsednika, Rezom Takipurom. Tom prilikom je izjavio da će Sirija savladati sve pritiske i izazove koji se pred nju stavljaju, "pre svega zbog odlučnosti naroda koji želi jedinstvo i nezavisnost", prenosi SANA.
(SANA | The New York Times)

Нема коментара:

Постави коментар