четвртак, 17. мај 2012.

NEOPHODAN POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE


     Autonomna pokrajina Vojvodina trebala bi da, preko svojih organa, osnuje Pokrajinski zavod za zdravstveno osiguranje sa sedištem u Novom Sadu sa svojstvom pravnog lica, naveo je kandidat za pokrajinski parlament po većinskom sistemu i predsednik GrO LSV Novi Sad dr prim. Radovan Latinović.
     - Osnivanjem Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje sa sedištem u Beogradu izvršena je centralizacija poslova i sredstava u oblasti zdravstvenog osiguranja čime se otvorilo pitanje efikasnosti sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja. Ako bi Pokrajina imala svoj Zavod, to bi značilo da bi on imao svoj račun, a ne kao što je sada slučaj - da ima podračun RZZZO. Ovako uređen status Pokrajinskog zavoda podrazumeva da bi uplaćeni doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje i iz drugih izvora bili izvorni prihodi Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ovim sredstvima bi se raspolagalo putem PZZZO i filijala obrazovanih na teritoriji APV uz obavezu izdvajanja sredstava solidarnosti za ravnomerno sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja na teritoriji Republike Srbije - objasnio je Latinović.


     On dodaje da će prioritet u radu LSV u Novom Sadu biti uspostavljanje svih preduslova za početak formiranja i izgradnje Kliničko-bolničkog centra (KBC). On se osvrnuo na činjenicu da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji iz primarne zdravstvene zaštite prelazi u tercijarnu.


     - Građani Novog Sada čekaju između četiri i šest meseci na rutinske operacije slepog creva i žuči, što je još jedan dokaz da je glavnom gradu Vojvodine potreban KBC. Nepostojanje opšte bolnice sada izaziva neverovatne gužve u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), kao ustanove koja pokriva celu teritoriju Vojvodine, a ista je situacija i u institutima u Sremskoj Kamenici, zbog čega oni ne mogu da se u potpunosti bave svojim primarnim aktivnostima - naveo je sagovornik.


     Prema njegovim rečima, uzrok konstantnih gužvi jeste nedostatak sekundarne zdravstvene zaštite. Smatra da Novi Sad, kao grad koji ima Medicinski fakultet, poseduje mogućnost da osnuje KBC koji bi preuzeo brigu o pacijentima iz cele Vojvodine i onima koji su do sad završavali u KCV i na Institutima zbog nepostojanja opšte bolnice. Oni bi svoja prava ostvarivali u KBC mnogo brže i efikasnije nego do sad. Takođe, to bi uticalo na naučno-istraživačku oblast zdravstva.


     - Problem nepostojanja opšte bolnice doveo je do prenatrpanosti bolničkih ustanova pacijentima i polikliničkim radom i oduzeta je mogućnost tercijarnim ustanovama da se bave jednom od svojih osnovnih delatnosti, a to je, pored zdravstvene, obrazovanje i naučno-istraživački rad - objasnio je Radovan Latinović dodajući da bi otvaranjem KBC bila povišena efikasnost i zdravstvene usluge bi se dobijale u vreme kada su neophodne i kada mogu doneti prave efekte.

Нема коментара:

Постави коментар