четвртак, 31. мај 2012.

BRAZIL, DIV LATINSKE AMERIKE


     Ekonomska saradnja Srbije i Brazila vrlo je skromna, uglavnom se svodi na robnu razmenu, a postoji veliki prostor za njeno unapređenje gotovo u svim granama privrede, istaknuto je u PKS na seminaru "Brazil – div Latinske Amerike".
     Potpredsednik PKS Miroslav Miletić ocenio je kao impresivan ekonomski rast Brazila istakavši da će u zemljama BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina) brzo biti akumulirana velika ekonomska moć. On je naveo da je Brazil bio među prvim ekonomijama koja se uspešno oporavlja od krize. Rast BDP u Brazilu 2009. bio je 0,6 odsto, a već 2010. Brazil beleži impresivan rast od 7,5 odsto, rekao je Miletić i naglasio da je Brazil šansa za srpske kompanije da se pored tradicionalnih tržišta okrenu novim.


     Seminar "Brazil – div Latinske Amerike" organizovan je u PKS da bi se privrednici upoznali sa iskustvima zemlje koja se intenzivno razvija i da bi pronašli mogućnosti za izlazak na brazilsko tržište sa velikom apsorpcionom moći.


     Predstavljajući potencijale brazilske ekonomije koja je po snazi šesta u svetu, ambasador Brazila u Beogradu Alekandro Ador Neto rekao je da postoje brojne mogućnosti za zajednička ulaganja dve zemlje i plasman na trećim tržištima. Tome u prilog idu, kako je naveo, prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima potpisane sa brojnim zemljama EU, CEFTA, EFTA, Carinskom unijom Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turskom. Robnu razmenu dve zemlje karakteriše veliki deficit na srpskoj strani, jer je uvoz iz Brazila u 2011. vredeo 97 miliona dolara, a izvoz šest miliona dolara. Izvozimo neke hemijske proizvode, delove za vozila i mašine, a uvozimo kafu, kakao, soju, pamuk.


     Ambasador Neto je istakao da je Brazil napravio privredni bum kombinujući ekonomski razvoj sa društvenom inkluzijom, uključivanjem velikih grupa siromašnijeg stanovništva koje se pretežno bavilo poljoprivredom, u tokove moderne ekonomije. U proteklih 20 godina više od 30 miliona ljudi izašlo je iz zone siromaštva, dodao je on i ukazao da država pomaže i najsiromašnije porodice, uz uslov da im se deca školuju, tako da oko 14 miliona porodica koristi stipendije.


     Ambasador je rekao da Brazil u protekle dve decenije ima najnižu stopu nezaposlenosti, da je deveti svetski proizvođač čelika, a peti izvoznik, kao i peti proizvođač automobila u svetu. Kompanija Embraer postala je jedan od najvećih proizvođača aviona u svetu. Brazil je među najvećim svetskim industrijama gume i celuloze, veliki proizvođač i izvoznik poljoprivredno prehrambenih i hemijskih proizvoda, tekstila i kozmetike, poznat je i po obnovljivim izvorima energije.


     Najveća izvozna tržišta Brazila su Kina, SAD, Argentina, Holandija, Japan, Nemačka koje čine 50 procenata brazilskog izvoza, a najviše se izvoze minerali, nafta, gas, metali, odeća, kozmetika, tekstil, hrana, elektronika. Najveći investitori su SAD, Španija, Belgija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, a investira se u sve vodeće sektore privrede energetika, infrastruktura, poljoprivreda...


     Olivera Kiro, Sekretar odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, rekla je da je u planu poseta srpskih privrednika toj velikoj zemlji sa blizu 200 miliona stanovnika. Brazil je iskoristio krizu za jačanje domaće tražnje i smanjenje izvozne zavisnosti privrede, rekla je Kiro i podsetila da se krajem godine u Brazilu održava Samit 20 – 20.
 (Economy.rs, 30.05.2012.)

Нема коментара:

Постави коментар