субота, 28. јануар 2012.

ULTRADESNIČARSKI BAL U BEČU NA DAN OBELEŽAVANJA HOLOKAUSTA


     Juče se u Poljskoj obeležio dan sećanja na žrtve Holokausta, dok je u Austriji u isto vreme održan svečani bal na kojem su gostovali ultradesničari iz brojnih evropskih stranaka. Kako prenosi AFP, za organizovani bal kritičari navode da je bio "ples po grobovima Aušvica".
     Preživeli su se juče u Poljskoj prisetili svih žrtava zloglasnog konc logora. Prošlo je tačno 67 godina od kad je sovjetska Crvena Armija oslobodila logor Auschwitz-Birkenau u kojem su nacisti pobili preko milion osoba, mahom evropskih Židova.


     "Ovo mesto ostaje rana na duši Evrope i sveta", rekao je poljski predsednik Bronislav Komorovski. Juče uveče na turskoj televiziji prikazan je poznati francuski dokumentarac "Shoah" koji opisuje Holokaust. Značajan je podatak kako je ovim Turska postala prva muslimanska zemlja koja je prikazala navedeni film.


     Provokacija u palati Hofburg - UNESCO skinuo bal sa popisa austrijske kulturne baštine


     Ipak, najveća provokacija bila je organizacija velikog desničarskog bala sinoć u Beču. Lako je zaključiti kako je datum izabran sa motivom. Na bal se odazvalo oko 3,000 gostiju, uključujući i brojna poznata ultradesničarska imena iz Evrope. Jedna od njih bila je i Marine Le Pen, vođa stranke "Francuski nacionalni front".


     5,000 antifašista protestovalo je protiv organizacije ultradesničarskog bala


     Skup desničara nije prošao bez otpora, oko 5,000 demonstranata anti-fašista okupilo se ispred palate Hofburg. Među antifašistima bilo je mnogo osoba iz drugih zemalja, najviše iz Nemačke. Uzvikivali su "Nazis raus!" ("Naciste napolje!"). Neki su nosili transparente sa slikama žrtava Holokausta na kojima je pisalo "Ne plešite po našim grobovima."


     Prisutnost policije bila je velika. Nekoliko stotina policajaca stiglo je iz nekoliko austrijskih regija. Brojni su imali interventnu uniformu, spremni na sukobe, dok su iznad glava demonstranata nadletali helikopteri.


     Datum desničarskog skupa i činjenica da su bili uočeni brojni revizionisti, stvorila je veliko ogorčenje među anti-fašistima.


     Brojne druge organizacije su takođe reagovale. Najžešće je reagovala UN-ova organizacija za kulturu - UNESCO koja  je odmah skinula "Bečki bal" sa popisa austrijske kulturne baštine.


     Norveška i Rumunija suočavaju se sa svojom istorijom


     Uprkos provokacijama u Beču, juče su zabeležene neke značajne izjave političkih vođa u Evropi. Tako je norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio: "Vreme je da otvoreno kažemo kako su norveški policajci i pojedini Norvežani sudelovali u hapšenju i deportaciji Židova".


     Podsetimo, Norveška je nakon nemačke invazije 1940. došla pod vlast kolaboracionističke vlade koju je predvodio Vidkun Kvisling. Njegovo ime je doslovno postalo sinonim za "izdajnika". Pogubljen je odmah nakon oslobođenja Norveške 1945.


     U Rumuniji, predsednik Trajan Basesku, istakao je kako i njegova zemlja mora biti svesna uloge u Holokaustu. Naime, Rumunija je bila deo tzv. "Sila osovine", sudelovala je u napadu na Sovjetski Savez i vodila progone nad Židovima. Unutar i izvan granice (na okupiranoj teritoriji), tadašnja rumunska vlast je direktno odgovorna za smrt 280,000 do 380,000 Židova.
(AFP | BBC)

Нема коментара:

Постави коментар