среда, 25. јануар 2012.

PRO-GADAFIJEVI BORCI POKRENULI USTANAK ŠIROM LIBIJE


     Borci odani pokojnom vođi pukovniku Moameru Gadafiju pokrenuli su niz napada u gradovima širom Libije.
slika: Pro-Gaddafi borci pokrenuli ustanak diljem Libije
     Tako izveštava britanska novinska agencija The Press Association. Vest dolazi samo dan nakon što su brojni mediji potvrdili kako je grad Bani Valid ponovo u rukama pro-Gadafijevih boraca, a zelena zastava vijori se gradom. PA izveštava kako nova NTC vlada nije uspela slomiti otpor boraca koji su i dalje odani idejama Moamera Gadafija, uprkos činjenici da je libijski vođa ubijen u oktobru prošle godine. NTC nije uspeo ujediniti zemlju nakon 8 meseci žestokog ratovanja, prenosi opširni PA izveštaj.


     Pobuna je izbila u gradovima širom zemlje. Osim u Bani Validu, borbe su izbile i u glavnom gradu Tripoliju i u centru moći NTC-a, Bengaziju. Abdel-Rahman al-Soghayar, komandant pobunjeničke vojske u Tripoliju, potvrdio je kako su borbe izbile u nekoliko gradskih četvrti. Radnje su zatvorene, stanovnici ne izlaze iz svojih kuća, istakao je isti izvor.
Takođe navodi kako su pobunu unutar Tripolija pokrenule "spavaće ćelije" koje su i dalje odane pokojnom Gadafiju. "Iskoristili su trenutak pobune u Bani Validu", zaključuje Abdel-Rahman al-Soghayar.
Saif Gadafi u zatočeništvu,
mnogi navode kako ne izgleda preterano zabrinut
     U Bengaziju su nedeljama trajali protesti protiv NTC vlade. Na kraju je zgrada vlade napadnuta ručnim bombama. Nije jasno ko stoji iza konkretnih protesta u Bengaziju. Ali, prema poslednjim informacijama i tamo su izbile oružane borbe.


      Podsetimo, sporadične borbe između međusobno suprotstavljenih pobunjeničkih grupa počele su izbijati nedugo nakon povlačenja vojne misije NATO saveza. Ali, aktuelni sukobi imaju sasvim drugačiji predznak. Po prvi put nakon rata javlja se organizovani otpor "zelene revolucije" koju je predvodio pokojni pukovnik Gadafi.


     Saif al-Islam Gaddafi, sin pokojnog Moamera, se nalazi u pritvoru. NTC zahteva da mu se sudi u Libiji, a ne u Hagu. Ipak, još od njegovog hapšenja, detalji su donekle kontradiktorni. Poznato je kako se nalazi u rukama pobunjenika, ali nije precizirano o kojoj se tačno grupi radi. Mnogi su zaključili kako NTC nema nadzor nad pritvorom Saif Gadafija. Imajući u vidu aktuelni pokret otpora koji se širi zemljom, sudbina pritvorenog Saifa postaje još neizvesnija.
     Podsetimo, Saif Gadafi bio je politički najvažnija osoba iza pokojnog Gadafija. Nakon smrti njegovog oca, Saif se zavetovao da će nastaviti borbu i sebe je proglasio vođom "zelene revolucije". Kao takav, on i danas, iako se nalazi u pritvoru, predstavlja potencijalnu ključnu figuru u mogućem ujedinjenu velikog broja stanovnika Libije - koji su još uvek odani idejama i principima njegovog pokojnog oca.
     Mnoge su oči uprte u tom pravcu, jer postoji potencijalna mogućnost da će se grupa koja ga je zatočila okrenuti novom talasu pobune. Mnogi čak spekulišu kako Saif nije zatvoren u pravom smislu te reči, već da ga konkretne osobe čuvaju od potencijalnog izručenja NTC-u ili Međunarodnom sudu u Hagu.


     Zaključci te vrste obično proizlaze iz detalja na koji način je Saif zapravo pritvoren. Na video snimcima i fotografijama viđen je kako opušteno šeta i razgovara sa svojim, navodnim, zatočiteljima.


     Izuzev Saifa, nije poznata sudbina drugih ključnih osoba iz "zelene revolucije". Poslednjih dana brojni mediji su objavili vest kako je uhapšen bivši portparol vlade, Musa Ibrahim. Do danas te vesti nisu potvrđene i već su odbačene kao obične glasine.


     Podsetimo, količina glasina i dezinformacija za vreme i nakon libijskog rata 2011. bila je izuzetno velika. Tako se u više navrata spominjala smrt Gadafijevog sina Kamisa, koji je jedan od ključnih ljudi u vodstvu specijalnih borbenih jedinica. Uprkos velikom broju navoda, njegova smrt nikada nije potvrđena za razliku od smrti samog pukovnika Gadafija i njegovih drugih sinova.


     Prema najnovijem izveštaju medija, uključujući i rusku TV Russia Today, pro-Gadafi otpor eskalirao je u posljednjih 48 sati. Spominje se ponovo izbijanje građanskog rata. Pojedini analitičari čak zaključuju kako bi se u takvom slučaju NATO mogao ponovo angažovati u zemlji (vidi video ispod).


    Iranska tv kuća objavila je vest kako će NATO poslati 12,000 vojnika u Libiju u sklopu "mirovne" misije. Ali, tu vest izuzev PRESS TV-a, niko do sada nije potvrdio.
(The Press Association | AP | Washington Post | Reuters | RT | PRESS TV)

Нема коментара:

Постави коментар