среда, 18. јануар 2012.

PROTIV RESTRIKTIVNOG ZAKONA: WIKIPEDIA PREDVODI GLOBALNI WEB PROTEST


     Ako tokom današnjeg dana pokušate ući na bilo koju stranicu engleske verzije Wikipedije dočekaće vas sledeća poruka: 


     "Zamislite svet bez slobodnog znanja. Više od jedne decenije, utrošili smo milione sati u izgradnju najveće enciklopedije u ljudskoj istoriji. Upravo sada, američki Kongres razmatra uvođenje regulative koja bi mogla fatalno da ugrozi slobodu i otvorenost interneta. Kako bi podigli svest, na 24 sata zavili smo Wikipediju u crno."


     Internet enciklopedija Wikipedia blokiraće u sredu pristup svojim stranicama na engleskom jeziku, u znak protesta zbog predloga zakona protiv piraterije koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu.
     "Upozorenje đacima! Radite domaće zadatke unapred. Wikipedia u sredu protestuje zbog lošeg zakona", napisao je na Twitteru osnivač internet ekciklopedije Džimi Vels. "Poslednji detalji se razrađuju, ali je po svemu sudeći postignut konzenzus o potpunoj, a ne delimičnoj blokadi" stranica na engleskom jeziku, napisao je Vels.


     "To će biti ludo. Nadam se da će Wikipedia u sredu oboriti telefonsku mrežu u Vašingtonu! Prosledite ovu poruku svima koje poznajete", dodao je.
     "Slobodu nikada ne daje ugnjetač, nju mora da zahteva ugnjetavani", naveo je Vels, citirajući američkog borca za građanska prava Martina Lutera Linga. "U sredu, Wikipedia zahteva", dodao je. 


     Sajtu Wikipedia će se pridružiti i Mozzilla, Twitpic i još preko 70.000 drugih internet stranica koje na ovaj način žele da izraze nezadovoljstvo kontroverznim američkim zakonima SOPA i PIPA. Zakon za zaustavljanje online piraterije (SOPA) je dobio dvopartijsku podršku u Predstavničkom domu pošto je ranije predstavljen u Senatu pod nazivom Zakon o krađi intelektualne imovine ili Protect IP Act. 


     Tim zakonom je već najavljena mogućnost preduzimanja drakonskih mera poput oduzimanja domena, blokade ISP-ova i cenzure internet pretraživača. Nacrt zakona je podeljen u dva dela od kojih se prvi bavi web stranicama izvan jurisdikcije SAD-a, dok je drugi deo usmeren na povećanje kazni za krađu intelektualnog vlasništva.


     Prema sadašnjem zakonu, ukoliko se ustanovi da stranice poput Facebooka ili You Tubea imaju neodobren autorski sadržaj, one su obavezne da ga uklone čim ga primete. 


     Međutim, novim zakonom se ovlašćuje američko ministarstvo pravosuđa da kažnjava stranice, one u Americi i širom sveta, koje neovlašćeno distribuiraju autorske sadržaje. Pravosudna tela mogla bi da isključe piratske stranice i gone kompanije u čijem su vlasništvu, sudski ili kroz sisteme plaćanja


     Predlozi dva zakona o borbi protiv piraterije koji se razmatraju u Poslaničkom domu i Senatu, usmereni su protiv internet piraterije. Predlog zakona je dobio podršku Holivuda, Poslovne softverske alijanse, Nacionalne asocijacije proizvođača, Američke privredne komore, Američke federacije muzičara, Asocijacije reditelja, Udruženja filmskih glumaca i drugih uticajnih grupa. Podršku im daju i farmaceutske kompanije u pokušaju uništavanja internet apoteka, koje uzimaju značajan udeo na američkom tržištu lekova. 


     Međutim, više internet pionira, uključujući osnivače sajtova eBay, Google, Twitter, Yahoo! i Wikipedia, u decembru je objavilo otvoreno pismo u kojem su kritikovali zakon. Oni kažu da zakon preti "zahtevanjem veb usluge nadgledanja onoga šta korisnici linkuju ili postavljaju" što će, upozoravaju oni, imati "negativan uticaj na inovacije". Takođe dodaju da će se zakonom "negirati vlasnicima sajta pravo na pravni proces i dati američkoj vladi moć da cenzuriše web koristeći tehnike slične onima u Kini, Maleziji i Iranu".   
slika: Wikipedija sutra stupa u prosvjed protiv rigoroznog novog zakona o internetu
     Wikipedia, koja je 15. januara obeležila 11 godina rada, najveća je enciklopedija na svetu sa više od 20 miliona članaka na 282 jezika. Wikipedia se odlučila na gašenje svoje najposećenije verzije stranice na engleskom jeziku jer, kako su objasnili, "iako je američki zakon američka stvar, zakon koji će globalno uticati  na Wikipediu je pitanje globalnog interesa".

Нема коментара:

Постави коментар