четвртак, 12. јануар 2012.

KINESKI UTICAJ I INVESTICIJE U AFRICI: SLUČAJ ZAMBIJA


     Kineska vlada najveći je investitor u Zambiji. U zadnjih 10 godina investirali su oko 2 milijarde dolara, ali njihovo tretiranje radnika bilo je brutalno i izrabljivački sve do dolaska nove vlade.
slika: Kineski utjecaj i investicije u Africi: slučaj Zambije
     Prvi put posle 20 godina Zambija ima novu stranku na vlasti. Prošle jeseni na vlast je došao Majkl Sata i njegova stranka PF ("Patriotski front"). Stanovnici su mu dali svoje poverenje najviše zbog predizborne kampanje u kojoj je obećao obračun sa elitom, korupcijom i stranim investitorima koji eksploatišu radnike.


     Prva službena poseta novom predsedniku bila je od strane kineskog ambasadora. Posle sastanka predsednik Sata je rekao: "Vaše investicije su dobrodošle, ali one moraju u prvom redu koristiti našem stanovništvu, a ne samo Kinezima".


     Oprezni Sata sve aktualne licence sa kineskim kompanijama stavio je na razmatranje. Kineske kompanije u Zamibiji su najviše investirale u rudarstvo, tj. crpljenje prirodnih resursa.


     Zanimljivo je spomenuti prošlu parlamentarnu kampanju, onu iz 2006., tada je Sata imao još daleko radikalniju anti-kinesku retoriku. Sata ih je tada optužio za tretiranje radnika "poput robova" rekavši kako su Kinezi "napasnici, a ne investitori". Ipak, neki Satu (74) smatraju oportunistom koji retoriku menja po potrebi. Sada je prošlo 3 meseca od kada je preuzeo vlast u zemlji, idealan vremenski period da se sagleda aktuelno stanje.


     Kineska vlada najveći je investitor u Zambiji. U zadnjih 10 godina investirali su oko 2 milijarde dolara u iskopavanje bakra. Ekonomija Zambije je poslednjih 5 godina beležila stabilan rast od oko 6%, ali većina stanovnika - od kojih 60% živi u siromaštvu - nije se puno okoristila investicijama.


     Piter Sinkamba iz organizacije "Građani za bolju okolinu" tvrdi kako je prethodna vlada bila "jako dobra u privlačenju stranog kapitala", ali ne i u kanalizovanju prihoda. Industrija bakra u periodu 2008-2010 stvorila je oko 6 milijardi dolara, ali samo 900 miliona vratilo se u zambijsku ekonomiju.


     Zambija se nalazi južno od države DR Kongo. Ima oko 13 miliona stanovnika. Prošla vlada takođe je hvalila Kinu zbog otvaranja radnih mesta i pokretanja rudarske industrije koja je godinama stagnirala. Ali za radnike situacija nije bila ni približno tako pozitivna.
     Plate su bile esktremno niske, a sigurnost na poslu loša. Sve je to često dovodilo do konflikata sa kineskom upravom. Sa druge strane kineski manadžeri su čak i pucali na radnike ako bi se ovi pobunili, pa ih je više i ubijeno. Za te okrutne zločine niko nikada nije odgovarao.


     Sinkamba objašnjava: "Narod je već bio strašno ljut na vladu koja je u potpunosti štitila samo interese investitora."


     Ipak, ako je suditi prema dostupnim informacijama, novi predsednik Majkl Sata neće dopustiti Kinezima takav brutalan tretman radnika. Možda i najbolji dokaz za tu tvrdnju pronalazimo u situaciji koja se desila prošlog oktobra. Kineska kompanija Nonferrous Metals Corp otpustila je 1,000 radnika nakon što su stupili u štrajk. Nova vlada je odmah intervenisala posle čega su svi radnici primljeni nazad na posao - uz povišicu.


     Alistar Frejzer, stručnjak za zambijsku politiku sa Kembridž univerziteta, navodi kako je još uvek prerano da bi se dala konačna ocena nove vlade, ali ipak ističe kako su joj potezi do sada "iznenađujuće radikalni".


     Činjenica je da Kina radikalno osvaja afrička tržišta, ali pristup koji sa sobom donosi nije mnogo drugačiji od zapadnih sila koje već dugi niz godina eksploatišu kontinent i njegove ljude.
Predsednik Sata i njegova stranka PF moraju ustrajati i dokazati da imaju dovoljno snage da i dalje drže kineske investitore pod kontrolom.
(newint.org)

Нема коментара:

Постави коментар