среда, 25. јануар 2012.

MULTIMILIJARDER DŽORDŽ SOROŠ PREDVIĐA KLASNI RAT I NEREDE


     U intervjuu za Newsweek, uoči govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 81-godišnji multimilijarder rekao je kako je po prvi put u svojoj karijeri zbunjen trenutnim stanjem na tržištu, i kako ne vidi način da se izbegne kriza i nasilje koje u svom najgorem obliku može dovesti do potpunog kolapsa finansijskog sistema.
slika: Multimilijarder George Soros predviđa klasni rat i nerede
     "Tako tešku i ozbiljnu situaciju u svetu još nisam video u svojoj karijeri", istakao je Soroš i dodao da "nas čeka izuzetno teško vreme, slično vremenu Velike depresije iz 30-ih godina prošlog veka." 


     Džordž Soroš, multimilijarder i investitor, predviđa nerede i globalni klasni rat kao rezultat ekonomskog usporavanja, u kojem bi evro mogao propasti, što bi imalo razarajući učinak na ostatak sveta.


     Osim problema nezaposlenosti, neizbežno nasilje koje prati takvo stanje, može dovesti do erozije građanskih sloboda i ugradnje policijske države.


     Na pitanje da li bi se tako nešto moglo dogoditi i u SAD-u, odgovorio je: "Da, da, da. To će biti izgovor za uvođenje taktike "čvrste ruke" u održavanju reda i zakona, koji bi mogao dovesti do represivnog političkog sistema i društva u kojoj će individualna sloboda biti mnogo više ograničena"


     Soroš smatra da se Zapad bori sa posledicama zla u finansijskom svetu. Soroš je ipak ostavio tračak nade i zaključio kako u "kriznom razdoblju nemoguće postaje moguće", pa se u tom smislu nada da će se EU uspeti izvući iz krize, a SAD, nakon ozbiljnog testa, ojačati svoje institucije.
(Telegraph | Newsweek)

Нема коментара:

Постави коментар