среда, 11. јануар 2012.

TEHNOLOGIJU ZA LET U SVEMIR SAD-U JE DALA JUGOSLAVIJA

     Prema novom dokumentarnom filmu "Houston, We Have a Problem!" (izlazi početkom 2013.), iz SAD-a su uspeli poslati čoveka na mesec isključivo zahvaljujući jugoslovenskom svemirskom programu koji je, kako film tvrdi, bio najrazvijeniji na svetu - ispred SSSR-a i SAD-a.
slika: Dokumentarist tvrdi - tehnologiju za let u svemir SAD-u je dala Jugoslavija
     Film navodi kako je Jugoslavija imala izuzetno napredan svemirski program, a glavna osoba u razvoju ideje putovanja u svemir bio je jugoslovenski naučnik Herman Potočnik. Navodno je prema radovima Potočnika stvoren tajni jugoslovenski svemirski program.


     Film navodi kako je CIA 1960. otkrila kako Jugoslavija već ima potpuno razvijenu tehnologiju za putovanje u svemir. Veliki istraživački svemirski centar, koji je bio daleko napredniji od bilo kojeg u to vreme, navodno se nalazio negde na granici današnje Hrvatske i BiH - duboko ispod zemlje.

     Kako tvrdi slovenački reditelj nominovan za Oskara - Žiga Virc u svojoj dokumentarnnoj drami "Houston, We Have a Problem" Jugoslavija Josipa Broza Tita je imala svoj svemirski program. Deo ovog tajnog projekta bio je i najveći podzemni centar u Evropi lociran u vojnoj bazi Željava nedaleko od Bihaća. 


     Jugoslovenski svemirski program, kako se navodi u filmu, počeo je 1948. godine, da bi krajem 1960. CIA otkrila tajne planove Jugoslavije da "osvoji svemir". Tada je SFRJ ceo program, što se do ovog filma nije znalo, prodala SAD. Samo dva meseca kasnije, Kenedi je najavio let Amerikanaca u svemir...




     Dokumentarna drama o jednoj od najčuvanijih tajni Hladnog rata - svemirskom programu Titove Jugoslavije. Pogledajte trejler koji otkriva tajne! 


     Glavni istraživač za potrebe snimanja filma, Boštjan Virc, navodno je pronašao podzemni centar koji je, kako film najavljuje, još uvek netaknut. Prema njihovim otkrićima Jugoslavija je Amerikancima prodala tehnologiju 1961. nakon čega je Kenedi odmah najavio plan slanja čoveka na mesec. Štaviše - autor iznosi tvrdnju kako su svi ključni delovi američkog svemirskog broda u sklopu misije Apolo proizvedeni u podzemnom jugoslovenskom svemirskom centru.


     Koliko su navodi tačni, saznaćemo kada film bude dovršen.
     O naprednoj jugoslovenskom tehnologiji često se raspravljalo u vreme Hladnog rata. Mnoge tajne sigurno tek moraju ugledati svetlo dana. Postoje priče o celim vazdušnim lukama duboko ispod zemlje, širokim tunelima koji su išli stotinama kilometara. Takođe je misteriozan i jugoslovenski atomski program.


     Danas se pouzdano zna da je tadašnja Jugoslavija bila na korak do stvaranja atomske bombe, ali je program pod još nejasnim okolnostima suspendovan.

Нема коментара:

Постави коментар