петак, 13. јануар 2012.

VIDEO LIZI FELAN IZ CENTRA DAMASKA


     Video iz Damaska je u produkciji novinarke Lizi Felan (Lizzie Phelan) čije je ime poznato svima koji su pratili krvavi rat u Libiji. Lizi Felan je bila jedan od retkih nezavisnih novinara koja je izveštavala iz Tripolija za vreme opsade grada. Zahvaljujući njoj brojni detalji, vezani uz rat u Libiji, izašli su u javnost.



     Na jednom od trgova u glavnom gradu Sirije, Lizi je razgovarala sa predstavnicima pro-vladinih protesta. Između ostalog na snimku govori Mohamad Rafea, sirijski glumac, koji je poručio: "Nakon što je naš predsednik, dr. Bašar al-Asad održao govor, izašli smo na ulice kako bi izrazili svoju podršku."


     Takođe se osvrnuo i na izveštavanje katarske TV stanice Al Jazeera: "Što se tiče Al-Jazeere, sve je laž i očito im neko plaća veliki novac da šire te laži." Neposredno nakon njegovog komentara okupljeni građani počeli su uzvikivati na engleskom: "J*** se Al Jazeera, j*** se BBC" - dajući time do znanja šta misle o izveštavanju ove dve uticajne medijske kuće.
     Sirijski glumac Mohamad Rafea takođe je žestoko kritikovao katarskog princa rekavši kako isti "želida postane kralj celog Bliskog Istoka". Rekao je kako živi u Damasku i da u glavnom gradu vlada mir, što je u suprotnosti sa čestim navodima brojnih medija kako se u gradu već vode borbe.
slika: VIDEO iz centra Damaska: prosvjednici poručili što misle o zapadnim medijima i "izdajicama" na Bliskom Istoku
     Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je u utorak kako je njegova vlada žrtva "strane zavere", uz podršku Zapada i arapskih zemalja, koje žele destabilizovati zemlju. "Postojanje spoljne zavere je očito svima. Ali ono što je ucrtano u tami počinje izlaziti na svetlo", kazao je Assad.


     "Mi se bližimo kraju krize", rekao je on. "Treba da ostanemo ujedinjeni ... Pobeda je blizu. Znamo ko su naši neprijatelji."
     Asad je takođe obavestio o održavanju referenduma o novom ustavu u martu, koji će omogućiti održavanje parlamentarnih izbora u junu. Nije bilo ni spomena o namerama da će odstupiti sa vlasti kako zahtevaju njegovi protivnici u Siriji, SAD, kao i ostale zapadne vlade.
slika: Govor sirijskog predsjednika al Assada: "Pobjeda je blizu - ono što je ucrtano u tami, počinje izlaziti na svjetlo"
     Asad se žalio na "propagandnu kampanju" protiv Sirije. Aludirao je i na nespecifične "pogreške" koje je napravio, ali je upozorio na vrstu haosa koji je viđen u Libiji, nakon pada režima Gadafija. "Ovo je trka između terorizma i reforme", naglasio je.

Нема коментара:

Постави коментар