недеља, 22. јануар 2012.

LIBIJA: DEMOKRATIJA I KAPITALIZAM DOŠLI, A NAROD ZADOVOLJAN?


     Demonstranti su u Bengaziju ručnim bombama razvalili ulazna vrata zgrade u koju se smestilo vodstvo NTC-a.
     Libijski pobunjenički NTC u sve većim je problemima. Kako prenosi RT, oko 200 gnevnih stanovnika danas je napalo njihov centar u Bengaziju.
slika: Libija, Benghazi - napadnut centar NTC-a
     Nezadovoljni novom vlašću Libijci već neko vreme demonstriraju u Bengaziju, ali danas su stvari izmakle kontroli. 


     Prema pisanju Associated Press-a, okupljeni stanovnici insistirali su kako žele direktan razgovor sa predstavnicima NTC-a. Kroz prozore su viđeni NTC-ovci kako nervozno koračaju hodnicima. Pre današnje eskalacije, grupa demonstranata postavila je protestni kamp ispred same zgrade.


     NTC-u se zamera nedostatak transparentnosti, pogotovo nakon što je donet novi zakon o parlamentarnim izborima za kojeg mnogi smatraju da pogoduje isključivo aktuelnoj vlasti.


     Sa druge strane zemlje, od okončanja rata Tripoli je propao u haos. Nekada bastion pro-Gaddafijevih boraca danas je gotovo svakodnevno poprište sukoba naoružanih bandi i raznih frakcija koje se bore za teren i uticaj.
     U isto vreme, sudbina boraca odanih pokojnom pukovniku Gadafiju, i dalje je neizvesna. Prema poslednjem izveštaju UN-a, oko 7,000 osoba nalazi se po raznim zatvorima koje kontrolišu pobunjeničke grupe koje čak ni NTC nije u stanju da nadzire. U izveštaju stoji kako su brojne zatočene osobe izvrgnute torturi.
Stigla "demokratija" (Foto: Fakti)
     Oni pro-Gadafijevi borci koji su izbegli zatočeništvo, danas se bore na nekim drugim frontovima. Pre nekoliko dana obavljena je vest da se zajedno sa Tuarezima bore na prostoru države Mali. Jasno je da u ovakvoj "novoj Libiji" za njih mesta više nema. Oni koji su i dalje odani revolucionarnim idejama pokojnog Gadafija u Libiji pod NTC-om mogu očekivati samo zatočeništvo, torturu i smrt. Vest o aktivnostima u Maliju pokazala je kako "zeleni otpor" još uvek živi i nije slomljen.


     Podsetimo, NTC je došao na vlast uz pomoć zapadnih sila nakon krvavog rata koji je besnio prošle godine. U trenutku kada su pobunjenici iz NTC-a bili pred samim slomom, na njihovu stranu uključio se najveći vojni savez - NATO pakt. Uz pomoć NATO vazdušnih kampanja, NTC i ostali pobunjenici na kraju su zavladali Libijom. Ali, otpor je bio snažan i čvrst do samog kraja. Poslednje uporište, grad Sirte, bio je bombardovan gotovo do temelja. Pobunjenici i NATO snage su grad morali sravniti sa zemljom da bi došli do pukovnika Gadafija i brutalno ga likvidirali 20. oktobra 2011.


     Aktuelna vlast nije izabrana od strane naroda, već isključivo od strane interesa krupnog naftnog kapitala iz Europe i SAD-a. Imajući to u vidu, jasno je kako je današnji napad na njihovo sedište u Bengaziju tek početak narodne pobune.
(RT | AP | CNN)

Нема коментара:

Постави коментар