петак, 20. јануар 2012.

RAT NA INTERNETU: SAD UGASIO STRANICU MEGAUPLOAD, ANONYMOUS UZVRATILI U NAJVEĆEM NAPADU DO SADA


     Američke vlasti ugasile su Megaupload, jednu od najvećih stranica za razmenu podataka. Potez je usledio samo dan nakon velikog protesta Vikipedije protiv američkih internet zakona PIPA i SOPA.
slika: Rat na internetu: SAD ugasio stranicu Megaupload, Anonymous uzvratili u najvećem napadu do sada
     Američki tužioci i FBI su juče ugasili website Megaupload - jedan od najvećih internet sajtova za razmenu datoteka. Dva suosnivača stranice uhapšena su juče u Oklendu, Novi Zeland. Privedena su i još 2 njihova zaposlena, javlja BBC. Američke vlasti javljaju kako su još 3 optužene osobe "u bekstvu". 


     Gašenje izuzetno popularnog Megaupload-a (preko 50 miliona posetilaca dnevno) dolazi samo dan nakon prostesta protiv SOPA i PIPA zakona kojeg je predvodila Vikipedija. Mnogi analitičari smatraju kako ovim potezom američka administracija "uzvraća udarac".


     Osnivači Megaupload-a okrivljeni su za piratstvo. 


     Objavljeno je da je podignuta optužnica protiv sedam osoba koje se dovode u vezu sa sajtom Megaupload, koji je vlasnike autorskih prava oštetio za pola milijarde dolara.
     Korisnici interneta su mogli na sajtu da anonimno skidaju filmove i muziku, kršeći zakon o autorskim pravima. 
     U optužnici se navodi da su vlasnici autorskih prava na filmove i muziku na taj način oštećeni za pola milijarde dolara, dok je Megaupload kroz reklame i prodaju premijum pretplate zaradio 175 milliona dolara. 
     U optužnici se navode mejlovi koje su među sobom razmenjivala trojica vlasnika sajta, iz februara prošle godine, u kome oni raspravljaju kako da spreče vladu da preuzme sajt. 


     Sedmorici optuženih preti dvadesetogodišnja zatvorska kazna, a već im je zaplenjena imovina vredna 50 miliona dolara. 


     Gotovo istovremeno pošto je objavljena optužnica, grupa hakera koja sebe zove Anonimusi, srušila je sajtove američkog Ministarstva pravde i FBI, kao i nekolicine velikih muzičkih kompanija, kao osvetu za zabranu Megauplouda. 


     Stranica FBI-a je bila neko vreme nedostupna, probleme u radu je zabeležila i stranica organizacije "The Motion Picture Association of America".


     Otvoreni sukob američkih vlasti sa internet zajednicom kulminirao je juče, kada je više desetina velikih sajtova predvođenih Vikipedijom zatvorilo svoje stranice, u znak protesta zbog najavljenog zakona o borbi protiv onlajn piraterije, ocenjujući ga kao cenzuru slobodnog mišljenja. 


     Podršku je pružio i Gugl, koji nije zatvarao svoju stranicu, ali je linkom ukazao da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je izneo i najveći svetski proizvođač softvera Majkrosoft.

     Mega Song
     Podsetimo, upravo je Megaupload - uz Vikipediju - bio jedan od najžešćih kritičara SOPA i PIPA zakona. Kada se počela stvarati kampanja protiv njih, brojni muzičari izrazili su solidarnost sa stranicom Megaupload pri čemu je čak nastala pesma "Mega Song". Poznate osobe u svetu muzike i zabave (Will.i.am, P Diddy, Kanye West, Chris Brown, Jamie Foxx, Kim Kardashian, Lil John, The Game, Floyd Mayweather, Serena Williams, Ciara) sudelovale su u izradi pesme "Mega Song" i time su pokazali svoju solidarnost kao i stav da ne smatraju kako Megaupload stvara gubitak vlasnicima autorskih prava. Pesma je objavljena na internetu 17. decembra prošle godine.


     Ako ste nekome ostavili datoteku, ili je neko vama poslao link na datoteku na stranicama Megaupload.com - nemate sreće. Danas su po nalogu američkog državnog tužilaštva ove stranice zatvorene, a uz to su uhapšena i njihova četiri direktora, a za još trojicom se traga.


     Prema otpužnici, Megaupload.com je odgovoran za ilegalnu distribuciju sadržaja vrednog preko pola milijarde dolara u izgubljenim prihodima, tvrde u RIAA-i i MPAA, a čije je navode američko državno tušilaštvo prihvatilo. Da stvari budu bizarnije, Kim Dotcom (ranije Schmitz) i tri druga direktora po nalogu Amerikanaca uhapšeni su na Novom Zelandu, a firma, uopšte nije američka, već ima sedište u Hong-Kongu.


     Generalni direktor, Swizz Beatz (muž pevačice Alicie Keys, usput rečeno) nije uhapšen i odbio je da komentariše događaje, ali još juče je na stranicama Megauploada stajala izjava da su optužbe "groteskno naduvane" i da je većina sadržaja na njihovom stranicama potpuno legalna, a ukoliko industrija zabave ima primedbe, ovi su ih voljni saslušati. Umesto dogovora - zatvor.


     Megaupload.com je bio poznat i po tome što je uprkos optužbama za piratske sadržaje imao podršku velikog broja muzičara, poznatih osoba iz zabavne industrije i raznih producenata. Ali - ne i RIAA-e i MPAA.



Hollywood protiv internetskih protesta

     "KREATIVNA Amerika" uzvratila je udarac. Grupa koju čine NBC Universal, Viacom, Sony Pictures, Warner Bros, Disney, i druge kompanije koje se bave TV i filmskom industrijom. Kreativci, kako sami sebe nazivaju, lansirali su TV reklamu kojom podržavaju dva zakona o kontroli interneta. Najavili su i postavljanje plakata i radijsku kampanju.


     Vrhunac reklame Kreativaca je crni animirani baner koji kaže: "Šta raditi za vreme blokade interneta?" i kao odgovor predlažu čitanje knjiga, slušanje muzike ili gledanje filmova. Isti baner biće obešen na ogromnom bilbordu na Tajms Skveru u Njujorku.


     "Kreativna Amerika" smatra da su internet protesti zapravo prava cenzura, "taktika straha". Kažu da "trguju pogrešnim informacijama o zakonima" i da su "taktike zacrnjivanja stranica, samo trikovi za mase". S obzirom na takvu "cenzuru interneta", smatraju korporativni spin majstori, ujedinjeni u izjavi koju potpisuje Majk Nugent, izvršni direktor Kreativne Amerike "važnije je nego ikad da se naša poruka čuje - ovi zakoni su racionalni, specifični, učinkoviti i nužni za borbu protiv stranih prevarantskih stranica koje vrebaju američke potrošače i Americi kradu radna mesta".    


     Premda holivudske kompanije možda dobro lobiraju, internetsku taktiku ipak nisu savladale. Njihov Twitter ima samo 1622 sledbenika, dok Peticija Bele kuće protiv spornih zakona ima više od 100.000. Ujedno, Googleovu peticiju protiv PIPA-e i SOPA-e potpisalo je preko 4,5 miliona ljudi.  



     DOK se protestne note protiv najavljenih zakona o internet cenzuri, odnosno piratstvu i zaštiti intelektualnog vlasništva poznatih kao SOPA i PIPA, gomilaju iz minute u minutu, napokon se po ovom pitanju službeno oglasio i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.


     "Internet je najmoćnije oruđe koje imamo na raspolaganju za stvaranje otvorenijeg i povezanijeg sveta. Ne smemo dopustiti da slabo promišljeni zakoni stanu na put razvoju interneta. Facebook se protivi SOPA-i i PIPA-i, i nastaviće se protiviti svakom zakonu koji će štetiti internetu", napisao je na svom profilu Mark Zuckerberg.


     "Današnji svet treba političke lidere koji su za internet. Sa mnogima od njih smo zadnjih meseci sarađivali kako bi pronašli bolje alternative za aktuelne predloge zakona. Pozivam vas da saznate više o ovoj temi i da od svojih kongresmena zatražite da podrže internet", dodao je.
Zuckerberg se napokon i službeno usprotivio SOPA-i i PIPA-i
     Da mu je uistinu stalo da njegova poruka stigne do što većeg broja ljudi, Zuckerberg je pokazao time što je link na svoj Facebook post objavio i na svom Twitter profilu, kojeg je zadnji put upotrebio u martu 2009. godine, prenosi PC Mag.





Нема коментара:

Постави коментар