среда, 18. јануар 2012.

GRAĐANI SU PREPOZNALI KO RADI KVALITETNO


     NOVI SAD – Najnovije istraživanje novosadske agencije SCAN, rađeno u decembru prošle godine, pokazalo je da su preduzeća koja su vodila ligaši 2011. godine građani prepoznali kao izuzetno uspešna. 
     Tako je, prema mišljenju Novosađanki i Novosađana, iza NIS-a, Industrije mesa "Matijević", "Aleksandar gradnje" i "MK komerca", najuspešnije preduzeće u 2011. godini i ujedno prvo od svih javnih i javnih komunalnih JGSP "Novi Sad", a samo dva mesta niže je Elektrovojvodina! Primera radi, Novosadski sajam je na devetom, "Srbijagas" na desetom, a "Merkator" na 18. mestu. 


     Ulaganja i razvoj


     Direktor JGSP "Novi Sad" Branislav Bogaroški za Slobodnu Vojvodinu ocenjuje da je takva percepcija građana rezultat ozbiljnog rada dugi niz godina unazad, ali posebno zbog ozbiljnih investicija i promena 2011. godine. Bogaroški čak smatra da je to, pre svega, rezultat promene u poslovnoj politici prema korisnicima usluga.


     – Tu je, pre svega, otvaranje novih prodajnih mesta, a potrudili smo se i da se odnos prema korisnicima promeni, da se smanje gužve, da izađemo građanima u susret. Vodi se mnogo računa o ponašanju i ophođenju prema putnicima – ističe Bogaroški dodajući da je uspeh još veći ako se u obzir uzme da Novosađani kao jedan od najvećih problema ističu saobraćaj u gradu. Naravno, ovogodišnje investicije, među kojima neke i pionirske poput otvaranja gasne punionice, nikako ne mogu biti zanemarljive. 


     – U toku prošle godine kupili smo šest solo gasnih autobusa, pet gasnih minibuseva i još 15 dizel autobusa, što je jedna od ozbiljnijih investicija više godina unazad. A najveća investicija, kupovina tih 15 autobusa, realizovana je iz sopstvenih sredstava – ističe Bogaroški. Kako navodi, investicije se nastavljaju i ove godine, a već u prvoj polovini trebalo bi da bude okončana nabavka još 21 gasnog autobusa. 


     Velika potvrda uspeha


     Sa druge strane, među Novosađanima koji su ocenjivali javna i gradska komunalna preduzeća, najviše njih – 68 odsto – pozitivno je ocenilo snabdevenost grada strujom, odnosno rad Elektrovojvodine. Na drugom mestu je JKP "Tržnica" sa 53 odsto, JGSP se našao na četvrtom mestu sa 49 odsto. Među prvih deset još je i JKP "Vodovod i kanalizacija", na sedmom mestu, pošto je njegov rad pozitivno ocenilo 40 odsto anketiranih Novosađana. Slobodna Vojvodina je nedavno pisala o uspesima preduzeća koja vode ligaši širom Vojvodine, ali ova potvrda dobijena od građana čelnim ljudima tih firmi svakako je mnogo značajnija. 


     Nagrada Tihomiru Simiću


     A o uspešnosti, na primer, Elekrovojvodine, pored svih ulaganja, možda najbolje govori to što je njen generalni direktor Tihomir Simić krajem decembra dobio u Vladi AP Vojvodine priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" za najboljeg menadžera u 2011. godini. Simiću je priznanje uručeno zbog uspeha u strateškom menadžmentu, a on je tada istakao da je to uspeh svih zaposlenih u Elektrovojvodini. 


     – Kada smo pravili plan za 2011. godinu, osetili smo da je trenutak da napravimo iskorak. Naša obaveza je u vreme krize bila da postavimo Elektrovojvodinu na stabilne noge i da, nakon četiri godine negativnog poslovanja, ovu godinu završimo u plusu – naveo je tom prilikom Simić.


     "Vodovod" u plusu 700 miliona


     Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu jedno je od retkih preduzeća koje prošlu godinu nije završilo u gubitku, već je zabeležilo plus od čak 700 miliona dinara. Većina tih sredstava uložena je u izgradnju infrastrukture, a direktor preduzeća Branko Bjelajac istakao je pre desetak dana za list "Press" da je toliki višak na kraju godine posledica korekcija cena vode, a da pritom plate nisu povećavane više od onog što je propisala Vlada Srbije.


     – Prošle godine je zaustavljeno višedecenijsko posrtanje i prvi put posle više od 20 godina preduzeće na raspolaganju ima veću svotu novca. Ponosni smo što smo jedno od retkih preduzeća koje nije gubitaš – naveo je Bjelajac. U tom preduzeću za 2012. godinu najavljuju ulaganje od dve milijarde i 750 miliona dinara u vodovodni i kanalizacioni sistem grada, što je ubedljivo najsnažniji investicioni budžet JKP "Vodovod i kanalizacija" u poslednjih 20 godina.

Нема коментара:

Постави коментар