петак, 20. јануар 2012.

I ZUROFU ZABRANJENO DA GOVORI NA POMENU ŽRTVAMA RACIJE? EPARHIJA BAČKA: GRADONAČELNIK ĆE BITI SPREČEN U NAMERI DA REMETI PROTOKOL


     Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, Efraim Zurof biće gost gradskih vlasti na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije, ali još se ne zna da li će govoriti i na pomenu koji organizuje Srpska pravoslavna crkva.


     Eparhija bačka poručila je da Zurof neće moći da govori na pomenu povodom 70. godišnjice zločina u organizaciji te verske zajednice, pošto dolazi na poziv gradskih vlasti, tvrdi agencija Beta. Saradnica Centra "Simon Vizental" iz Novog Sada Ana Frenkel nije želela da komentariše tu informaciju. "Meni je strašno žao i nemam komentara na ovo što se sada dešava", kazala je Frenkelova. Efraim Zurof je počasni građanin Novog Sada od 2008. godine i čuveni lovac na naciste.
irinej2
     Bačka eparhija je ranije poručila da predstavnici grada mogu da dođu na pomen 23. januara, ali samo kao i svi ostali građani, a da ne mogu da učestvuju u programu, niti da govore na komemoraciji. Eparhija je poručila da predstavnici gradske vlasti nisu dobrodošli ni na prijem kod episkopa Irineja nakon komemoracije. Prethodno je trajala polemika između gradskih vlasti i SPC oko toga da li će se pomen održati u subotu, 21. januara, što su najavljivale gradske vlasti, ili u ponedeljak, 23. januara, što je najavila eparhija.


     Nakon polemike, gradonačelnik Igor Pavličić saopštio je da će i predstavnici grada učestvovati na komemoraciji u ponedeljak u podne. U njegovom poslednjem saopštenju se izražava žaljenje "zbog saopštenja Eparhije Bačke, jer takav ton i rečnik neće moći na časovima veronauke da posluže kao primer hrišćanske ljubavi i tolerancije". "Razumem strast koja ga je pisala, ali ne razumem mudrost koja ga je potpisala. U takvoj komunikaciji ne mogu da budem sagovornik", kaže Pavličić.


     U poslednjoj reakciji Eparhije bačke, pod naslovom "U laži su kratke noge", sinoć je još jednom podvučeno da u ponedeljak neće biti zajedničkog obeležavanja Novosadske racije. "Imajući u vidu činjenicu da gradonačelnik očigledno nema obraza, ni stida, jer licemerno poručuje da će se "predstavnici Grada pojaviti na zajedničkom molitvenom pomenu", obaveštavamo i njega i celokupnu javnost da će on biti sprečen u eventualnoj nameri da remeti unapred utvrđeni protokol i da grubo narušava bogoslužbeno vreme i prostor, koji su zaštićeni zakonom", poručuju iz eparhije. Odgovarajući na optužbe da saopštenje Eparhije Bačke nisu primer hrišćanske ljubavi i tolerancije, iz vladičanskog dvora poručuju da Pavličić "nema nikakvo moralno pravo da govori na temu veronauke, jer ga to pitanje ne dotiče".

Нема коментара:

Постави коментар