среда, 11. јануар 2012.

PRETEŠKE PRIČE IZ KRIZOM UNIŠTENE ZEMLJE - U GRČKOJ RODITELJI NAPUŠTAJU SVOJU DECU


     Nakon brojnih izveštaja koji govore o velikom porastu samoubistava, eskalaciji HIV virusa i potpunom haosu u Grčkoj – možda i najstrašniji opis zemlje koju je razorila ekonomska kriza daje najnoviji izveštaj britanskog BBC-a u tekstu pod naslovom: "Grčki roditelji presiromašni da bi brinuli o svojoj deci".
slika: Preteške priče iz krizom uništene zemlje - u Grčkoj roditelji napuštaju vlastitu djecu
     Finansijska kriza toliko je pogodila neke porodice da u očaju nemaju drugog izbora nego da se odreknu onog najvrednijeg – svoje dece.


     Jedno jutro, nekoliko nedelja pre Božića, tetka u vrtiću pronašla je pismo vezano uz 4-godišnju devojčicu koju je majka to jutro dovela. "Danas se neću vratiti po Anu jer se više ne mogu brinuti o njoj", pismo zaključuje: "Molim vas pazite na nju. Jako mi je žao. Anina mama."


     Stanje u Grčkoj eskalira, a gornji primer u kojem su roditelji prisiljeni da se odriču vlastite dece sve je češći. Ta bolna odluka ujedno je i jedina moguća odluka – sve češće ljudi nisu u stanju prehraniti ni sebe. Potvrđuje to i Antonios, mladi pravoslavni sveštenik koji radi u centru za siromašne. Za samo 2 meseca pronašao je čak četvoro dece ostavljene pred vratima centra, jedno staro tek nekoliko dana.


     U drugom centru javljaju kako im pothranjenu decu donose majke koje i same više nemaju šta da jedu. Šokantne priče zvuče kao nešto što se događa u zemljama trećeg sveta, ali ovo je glavni grad Grčke. U samo jednom od centara za siromašne navode kako su prošle godine imali stotine majki koje su molile da uzmu njihovu decu. Neke žene jednostavno dođu sa detetom, ostave ga i pobegnu.


     Mlada samohrana majka, Marija, ispričala je za BBC svoju ličnu tragičnu priču. I ona je bila prisiljena da napusti svoju ćerku. "Svake noći plačem i srce mi se lomi, ali nisam imala nikakvog izbora", napominje Marija.


     Po čitave dane je tražila posao, ali bez uspeha. Ona i 8-godišnja ćerka Anastazija prehranjivale su se sa malo pomoći koje im je davala crkva. Marija je u kratkom periodu izgubila 25 kilograma. Na kraju nije imala izbora i morala je ćerku dati humanitarnim organizacijama.


     Danas je vidi tek jednom mesečno. Nada se da će je jednog dana uzeti nazad, kada se ekonomija popravi, ali Marija – kao i milioni njenih sunarodnika – ne zna kada će se to dogoditi.


     SOS organizacije navode kako su u prošlosti brinuli za decu koja bi dolazila iz nasilnih porodica, roditelja koji su imali problema sa alkoholom ili drogom, danas deca dolaze pod njihovu brigu zbog strašnog siromaštva roditelja.


     Siromaštvo u Grčkoj prešlo je granicu koju bi država mogla izdržati. Psiholozi navode kako će i napuštena deca i njihovi roditelji sigurno imati duge i bolne traume. Siromašni roditelji moraće živeti sa stigmom da su napustili vlastito dete.


     Grčka tragedija slika je bliske budućnosti mnogih zemalja


     I druge brojke podjednako su alarmantne - broj samoubistava u 2011. porastao je za čak 40%. Izuzev suicida, brojni drugi podaci podjednako su alarmantni. Tako je na primer broj ubistava od početka krize porastao za 100%.


     Kriza kapitalizma razorila je Grčku i tamo su njeni strašni učinci direktno vidljivi, ali Grčka je pogled u budućnost svih koji su uz potpunosti vezani uz posrnuli kapitalistički sistem. Državni zavod za statistiku u SAD-u već je objavio brojku kako 1 od 5 dece u SAD-u živi u siromaštvu, 15,7 miliona.


     Strašne priče iz Grčke jako su blizu, geografski i ekonomski. Moraćemo se zapitati – bez obzira da li u datom trenutku kao pojedinci budemo u boljem ili lošijem ekonomskom položaju – da li je uopšte moguće normalno živeti u zemlji u kojoj majke zbog siromaštva svakodnevno napuštaju vlastitu decu? Preživljavati, možda – ali "živeti srećno" u takvom društvu može samo zver, ne ljudsko biće.
(BBC)

Нема коментара:

Постави коментар