среда, 18. јануар 2012.

PROTIV LOGIKE I RAZUMA: GRČKA TROŠI MILIJARDE EVRA NA NAORUŽANJE


     Fregate, tenkovi i podmornice - Grčka možda i jeste na samom rubu ekonomskog i društvenog kolapsa, ali mere štednje nisu nimalo pogodile vojsku i ambiciozne planove za dodatno naoružanje.
slika: Kontra logike i razuma: Grčka troši milijarde eura na naoružanje
     Kako prenosi list Die Zeit, grčki stručnjaci za nabavku oružja žele sledeće: 60 vojnih vazduhoplova klase Eurofighter za oko 3,9 milijardi evra, francuske pomorske fregate za preko 4 milijarde evra i patrolne brodove za 400 miliona evra.


     Prema rečima ministarstva, navedeno je neophodno za modernizaciju grčke vojske. Ali to nije sve - na ukupnu cifru treba uračunati i municiju za tenkove klase "Leopard", dva američka Apache helikoptera trebaju zamenu. Povrh svega izražena je velika želja za kupovinom nemačkih U-podmornica, cena - oko 2 milijarde evra.


     Prema pisanju nemačkog lista Die Zeit, određena grupa ljudi koja direktno sarađuje sa ministarstvom odbrane i visokopozicioniranim generalima samo čekaju da prođe novi paket "pomoći" za Grčku kako bi dobar deo istog mogli potrošiti na naoružanje. Ali, nisu samo oni jedini koji se nadaju direktnom profitu, u celu priču upletene su najveće evropske sile koje direktno zarađuju na Grčkoj, čak i u ovim danima kada je glavna tema svih ekonomskih medija potencijalni kolaps zemlje.


     Merkel i Sakrozi insistiraju da Grčka potpiše ugovore za nabavku oružja


     2010. Grčka je za vojsku izdvojila oko 7 milijardi evra. To je oko 3% državnog BDP-a. Jedina NATO članica koja ulaže veći procenat u naoružavanje je SAD. Ministarstvo je 2011. smanjilo potrošnju za 500 miliona evra, ali - kako navodi stručnjak za trgovinu oružjem za list Die Zeit - to samo znači da će uskoro morati potrošiti još i više. 
     Najveću zaradu od grčkog naoružavanja imaće zemlja koja se trenutno predstavlja kao EU spasitelj - Nemačka. Prema najnovijem izveštaju "Rüstungsexportbericht 2010" (2010 izveštaj o izvozu oružja), Grčka je nakon Portugalije (još jedna zemlja pred bankrotom) - najveći uvoznik nemačkog oružja.


     Ne postoje dokazi na temelju kojih bi se tačno mogla proveriti informacija, ali nekoliko grčkih i španskih novina pišu kako su za vreme zajedničkog samita Angela Merkel i Nikola Sarkozi direktno upozorili bivšeg premijera George Papandreua da mora ispoštovati sve dosadašnje ugovore za nabavku vojne opreme, ali da potpiše i nove.


     Uticajni nemački list Der Spiegel čak je objavio kako su nastale tenzije između Merkel i Sarkozija povodom pitanja ko će Grčkoj isporučiti veću količinu oružja.


     Vest kako će Francuska isporučiti vojne fregate Grčkoj izazvala je veliku zabrinutost u nemačkom parlamentu. Zastupnik Uve Bekmajer žestoko je reagovao i pritom izjavio "Angela Merkel mora zaustaviti svog prijatelja Sarkozija", prenosi Der Spiegel.


     Stvaranje veštačkih opasnosti


     Stručnjak za odbranu Hilmar Linenkamp je rekao: "Ovo je totalno neodgovorno. U jeku strašne ekonomske krize uopšte se osvrtati na plan kupovine Eurofighter vazduhoplova (plan je donet 1999.)" Ali nije ovde reč samo o skupim Eurofighterima - prema izveštaju za 2010. godinu Grčka je kupila od Nemačke 223 haubice i jednu podmornicu. Ukupna vrednost samo te transakcije je iznosila 403 miliona evra - svota koja je itekako pridonela naglom rastu grčkog spoljnog duga.


     Dimitris Droutsas, grčki bivši ministar spoljnih poslova, ima svoje mišljenje: "Ne trošimo mi taj novac iz zabave. Grčke granice moraju biti sigurne od talasa migracije iz Azije i Afrike. Takođe svakodnevno imamo dojavu o kršenju vazdušnog prostora od strane Turske. Još od kada je Turska izvela invaziju na Kipar, pre 35 godina, Grčka živi u stalnoj vojnoj napetosti. Hteli mi to ili ne, Grčka mora imati snažnu vojsku."


     Imajući u vidu gornju izjavu svakako je bitno navesti kako su obe zemlje, i Turska i Grčka, punopravne članice NATO saveza. Postavlja se logično pitanje - ako se jedna NATO članica naoružava protiv druge NATO članice, koja je onda uopšte svrha takvog vojnog saveza?


     Mnogo je logičniji zaključak da su tenzije na relaciji Atina-Ankara samo povod za veliku potrošnju odbrambene industrije.


     Svakako je bitno navesti kako Grčka i sama ima razvijenu proizvodnju oružja, ali grčki vojno-industrijski kompleks usko je isprepleten sa nemačkim kompanijama koje već dugi niz godina ulažu u taj sektor.


     Zemlja na rubu kolapsa i kako na njoj dobro zaraditi


     Trojka (MMF, EU komisija i Evropska centralna banka) upravlja Grčkom i skladno tome svakim potezom nove vlade. Značajno je primetiti kako su mere štednje pogodile doslovno sve sektore, od poljoprivrede, do zdravstva i školstva - osim vojske.


     2010. vojna potrošnja je smanjena za "kozmetičkih" 0,2 posto.


     U budžetu za 2012. predviđena su smanjenja socijalnih programa za 9% (2 milijarde evra). U isto vreme doprinos NATO savezu će se povećati za čak 50% (na 60 miliona evra). Vojni budžet u 2012. povećava se (nakon pada od 0,2% u 2010.) za 18,2% tj. na 1,3 milijarde evra.


     Povodom te odluke zanimljivo je navesti službeni stav nemačke vlade. "Naša vlada je uverena kako će premijer Papademos i grčka vlada po potrebi, prema svojoj ličnoj odgovornosti, regulisati vojni budžet. U isto vreme nemačka federalna vlast želi da izrazi apsolutno očekivanje kako će se svi vojni ugovori ispoštovati."


     Ako je u Grčkoj ikada bilo imalo političke volje koja bi za cilj imala odupreti se napadu i agresivnom stavu Nemačke i Francuske, dolaskom nove tehnokratske vlasti i te male šanse trajno su nestale.


     Grčko društvo je prepušteno raspadu i bedi, ali će zato iznad njih leteti blještavi novi vazduhoplovi klase Eurofighter.


     U isto vreme nemilosrdno će se u svaki kutak Evrope (i onaj koji će to tek postati) uvlačiti mitovi o besprekornoj nemačkoj ekonomiji koja je navodno stvorena isključivo na radišnim i odgovornim stanovnicima. A Grci? I o njima su priče već precizno skrojene - za licemere uzduž i popreko starog nam kontinenta, Grci su lenji neradnici koji su sami krvi za sve loše što im se sada događa.


Izvori:
France to Sell Frigates to Greece in Controversial Deal
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,792189,00.html
Schöne Waffen für Athen
http://www.zeit.de/2012/02/Ruestung-Griechenland/komplettansicht
Turkey Faults France and Germany on Arms Sales to Greece
http://www.nytimes.com/2010/03/30/world/europe/30iht-turkey.html
Less healthcare, but Greece is still buying guns
http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/less-healthcare-but-greece-is-still-buying-guns-6257753.html
Growth in Arms Exports
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,772177,00.html
Deutsche Welle: Probe into German-Greek arms deals reveals murky side of defense sales
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5890375,00.html
Broke? Buy a few warships, France tells Greece
http://www.reuters.com/article/2010/03/23/us-eurozone-greece-warships-analysis-idUSTRE62M1Q520100323
Despite crisis Greece continues weapons purchases
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=176792
Greece still splashes out billions on defence
http://www.presseurop.eu/en/content/article/1383501-greece-still-splashes-out-billions-defence
Opinion: Beware of Greeks buying ships
http://www.globalpost.com/dispatch/worldview/100223/greece-military-spending
Arms makers lean on Greece
http://archive.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_0_24/03/2010_115863
Greece-Arms Deals: Does Merkel Trade “2nd Bailout” for “60 Eurofighter”?
http://www.keeptalkinggreece.com/2012/01/12/greece-arms-dealsdoes-merkel-trade-2nd-bailout-for-60-eurofighter/

Нема коментара:

Постави коментар