среда, 25. јануар 2012.

BARAK OBAMA: AMERIKA JEDNAKA ZA SVE

     Američki predsednik u govoru o stanju nacije pozvao republikance i demokrate da vode odgovorniju i efikasniju politiku, 24. januar 2012.


     "Zapitajte se šta možete da učinite kako biste vratili poslove u vašu zemlju, i vaša zemlja će uraditi sve što može da vam pomogne da uspete. Ukoliko neka kompanija želi da bazira poslovanje u inostranstvu, to ne bi trebalo da im se odbije od poreza, već bi taj novac trebalo da se iskoristi za finansiranje preseljenja onih kompanija koje žele da vrate poslove u zemlju. Takođe, ni jedna američka kompanija ne bi trebalo da izbegava plaćanje poreza time što posao obavlja u nekoj drugoj zemlji.
Američki predsednik u govoru o stanju nacije pozvao republikance i demokrate da vode odgovorniju i efikasniju politiku, 24. januar 2012.
     Nikada ne smemo da zaboravimo da milioni Amerikanaca koji vredno i pošteno rade zaslužuju vladu i finansijski sistem koji funkcioniše na isti način. Vreme je da počnemo da primenjujemo ista pravila za sve: nema paketa za pomoć, nema donacija, nema izgovora. Amerika koja je sagrađena da traje mora da insistira da se svi koji u njoj žive ponašaju odgovorno.


     Mislite na Ameriku koja nam je svima dostupna: zemlju koja je vodeća u svetu u pogledu obrazovanja svojih građana. Amerika koja privlači novu generaciju dobro plaćenih poslova u domenu visoke tehnologije. Budućnost u kojoj sami kontrolišemo naše energetske resurse, i u kojoj naša bezbednost i napredak ne zavise od nestabilnih zemalja. Ekonomija koja je sagrađena da traje i u kojoj se vredan rad isplati, a odgovornost nagrađuje.



     Ili ćemo se opredeliti za zemlju u kojoj dobro ide sve manjem broju ljudi, dok sve veći broj Amerikanaca jedva sastavlja kraj sa krajem. Ili ćemo ponovo uspostaviti privredu u kojoj svako ima fer šansu, svako daje svoj doprinos i svako se pridržava istih pravila.


     Nazovite to klasnom borbom ili kako već hoćete. Ali, tražiti od jednog milijardera da plaća bar isti procenat kao njegova sekretarica - to bi većina Amerikanaca nazvala zdravim razumom."

Нема коментара:

Постави коментар