понедељак, 31. октобар 2011.

KONUZINOV ISTUP JE PUTINOVA PRETNJA


     BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovio je juče da je istup ambasadora Ruske federacije Aleksandra Konuzina na mitingu Srpske napredne stranke nedopustivi diplomatski skandal i mešanje u unutrašnje stvari zemlje. 
Nenad Čanak
     Gostujući sinoć u emisiji Utisak nedelje na TV B92, Čanak je istakao da onaj koga je KGB trenirao za funkciju koju obavlja, vrlo dobro ume da se obuzda i da bude vojnik svoje partije ili službe, dodajući da je tu zapravo reč o poruci Vladimira Putina ovoj zemlji. 


     - Upravo zbog toga je u pitanju jasna pretnja od strane Vladimira Putina suverenitetu ove zemlje - rekao je lider LSV. Na pitanje da li je on taj koji će da "Putinu kaže zbogom" Čanak je odgovorio:
- Ne. Ja sam taj koji će to predložiti.


     Dvostruki aršini diplomatije


     Lider LSV je rekao da bi isto postupio i da je na skupu SNS govorio ambasador Nemačke, ali je podsetio da do sada nije čuo da su se drugi ambasadori na takav način obraćali na mitinzima bilo koje partije. To se nije dogodilo ni na jednom skupu LSV, iako je na njima gostovalo desetine diplomata i prijatelja LSV iz inostranstva, iz raznih stranaka, dodao je on. 


     - Ovakvo ponašanje ambasadora Konuzina jasno govori da se on ponaša kao neko ko ne razume da je on ovde gost. Verovatno ga u toj ideji da on ovde nije gost malo veseli i činjenica da je i sam lider te stranke, Nikolić Tomislav, u svojim nastupima u Skupštini otvoreno rekao da on nema ništa protiv da Srbija bude ruska provincija, ali da ima jako protiv da bude kolonija Evropske unije - naveo je Čanak. On je rekao da bi se iz svih navedenih razloga Konuzinu trebalo zahvaliti na saradnji i Rusiji predložiti da pošalje drugog ambasadora. 


     - Za mnogo sitniji diplomatski nesporazum ambasadorki Crne Gore je uskraćeno gostoprimstvo u Beogradu. Dakle, ako je to priča o duplim standardima ili junačenje na nekome ko je važniji i ko je manje važan, onda su to dupli aršini u diplomatiji ove zemlje, što ne može dobro da se odrazi ni na koga i ni na šta u njoj - naveo je Nenad Čanak. Dodao je da je oficijelna ruska politika preuzela niz stvari u ovoj zemlji, između ostalog i kontrolu nad ekstremističkim grupacijama koje se vrlo pogrešno nazivaju desničarskim. 


     - To su teroristi, od pokreta Obraz, Naši, 1389, pa nadalje. Preuzeli su naftnu industriju Srbije, preuzeli su niz stvari kojima pletu mrežu kojom će zadaviti Srbiju - naveo je Čanak.


     I Budimpešta se mešala


     Kada je u pitanju mešanje strane zemlje u unutrašnje stvari Srbije, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je rekao da ga je više od Konuzinovog gesta pogodila reakcija oficijelne Budimpešte povodom Zakona o restituciji, kada je podržala stav SVM oko toga kako treba da izgleda zakon i tražila da se njihov amandman usvoji. 


     - A ne obraća pažnju na činjenicu da se tim amandmanom koji je SVM tražio da se usvoji, dolazi do toga da se amnestiraju svi pripadnici i saradnici okupacionih snaga na teritoriji Srbije od 1941-1945. godine, ako su bili državljani Kraljevine Jugoslavije zaključno sa 6. aprilom 1941. godine. Pa nama spočitavaju kolektivnu krivicu, tražeći kolektivnu amnestiju, koja je ista stvar, samo druga strana novčića. I onda se oficijelna Budimpešta tu umeša i vi imate situaciju da se dođe do pretnje evropskom putu Srbije, što je nedopustivo - rekao je Čanak. Dodao je da su kasnije svi akteri spustili loptu i da se došlo do predloga koji je LSV još ranije dala.


     Strah od istine


     Govoreći o problemu Kosova, Čanak je istakao da je tu problem što niko ne želi da saopšti jednostavnu stvar - da je Srbija bila u ratu koji je izgubila, zbog čega je izgubila i deo teritorije. 


     - Kao što je pola Nemačke oduzeto posle rata koji je izgubila, kao što se Mađarska probudila jedno jutro bez dve trećine teritorije i pola stanovništva kad je izgubila rat. Kao što se Italija probudila posle fašizma bez dela teritorije, tako se i Srbija probudila bez dela teritorije - istakao je Čanak. On je dodao da u Srbiji danas postoje stvari koje je jeres spominjati, pre svega Kosovo, zatim crkva i još par sitnica.
(BILSV, 31.10.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар