четвртак, 20. октобар 2011.

BORBA ZA BESPLATNO OBRAZOVANJE: NOVI SUKOBI STUDENATA I POLICIJE U SANTJAGU


     Čileanski studenti i policija žestoko su se sukobili u utorak u glavnom gradu Santjagu, tokom najnovijeg talasa protesta zbog reforme obrazovanja.
     Policija je upotrebila suzavac i vodene topove, a studenti, lica prekrivenih maramama, bacali su molotovljeve koktele. Zapaljen je jedan autobus kao i barikade koje su studenti postavili u blizini univerziteta.
title
     Protesti studenata nezadovoljnih reformom obrazovanja traju već peti mesec i to su najveći protesti u Čileu od povratka demokratije 1990. godine.  
     Srednjoškolci i studenti, kao i učitelji i profesori, u poslednjih pet meseci ne idu na časove i održavaju demonstracije zahtevajući uvođenje besplatnog obrazovanja. Vlada, međutim, kaže da su pokret preuzeli ekstremisti, ali se nada da će dijalog sa studentskim liderima biti ponovo pokrenut.  
title
     Prošli generalni štrajk održan u avgustu u znak podrške studentskim zahtevima paralisao je gotovo celu zemlju, a u Santjagu su izbili sukobi sa policijom.
title
     Vlada je obećala neke reforme, ali studenti smatraju da to nije dovoljno i traže kompletnu reformu čileanskog obrazovnog sistema.
title
     Studenti i sindikati su sazvali dvodnevni štrajk nakon što su prekinuti razgovori sa vladom ranije ovog meseca. Za sredu, kada je drugi dan štrajka, planiran je nastavak protesta i demonstracija.
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title
title

Нема коментара:

Постави коментар