субота, 29. октобар 2011.

RASMUSEN: INTERVENCIJE NATO-A MOGUĆE SU I BEZ REZOLUCIJE SAVETA BEZBEDNOSTI UN-A


Rasmussen: intervencije NATO-a moguće su i bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a      Generalni sekretar NATO pakta Anders Fog Rasmusen izjavio je da NATO može u budućnosti intervenisati i bez odluka Saveta bezbednosti UN-a.


     On je rekao da ne odbacuje mogućnost da će u nekim slučajevima taj vojni savez morati intervenisati i bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN-a.


     U intervjuu za danski list "Politiken", Rasmusen je ocenio da "može doći do situacija kada međunarodna zajednica ima legalne osnove za intervenciju, uz podršku u povelji UN, bez rezolucije Saveta bezbednosti".


     "To ne bi bila idealna situacija, ali smo to videli na Kosovu. Tamo je međunarodna zajednica intervenisala i ja smatram - gledajući u istorijskom svetlu - da su svi saglasni da je to bilo ispravno", rekao je generalni sekretar NATO-a.


     On je dodao da ne želi biti pogrešno shvaćen i ne "navija za takav tip intervencija, jer je najbolje imati podršku rezolucije Saveta Bezbednosti".


     "Ali, sa druge strane, to ne znači ni da će međunarodna zajednica sedeti skrštenih ruku i pasivno posmatrati dok se stanovništvo masakrira, dok se brutalno krše ljudska prava, ili čak vrši genocid", istakao je Rasmusen za "Politiken".


     Anders Fog Rasmusen je ocenio da je NATO operacija u Libiji, koja završava u ponedeljak, "bila jedan veliki uspeh, sa 25.000 izvedenih letova i 10.000 izvršenih napada bombama, bez potvrđenih civilnih žrtava uzrokovanih od strane NATO-a".

Нема коментара:

Постави коментар