понедељак, 24. октобар 2011.

DRAŠKOVIĆ: KAZNA ZA IZGUBLJENI RAT, GUBITAK KOSOVA


     Vuk Drašković rekao da u svetu važi princip po kojem je gubitak teritorije kazna za izgubljen rat i da je Srbija kažnjena gubitkom Kosova posle izgubljenog rata protiv NATO-a. 
     Drašković je, na skupu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava, naveo primere Mađarske, čija je teritorija prepolovljena posle Prvog svetskog rata, kao i Nemačke i Japana, koji su izgubili teritorije posle Drugog svetskog rata. 


     On je istakao da sve granice uspostavljene u korist pobednika važe i danas. 


     "Iz gubitka rata izvire presuda na koju pobeđeni nema pravo žalbe. Srbija je 1999. godine vodila rat protiv NATO-a, proglašena je krivom za taj rat i izgubila je taj rat. Stigla je presuda u vidu Kumanovskog sporazuma, neumoljivog akta o kapitulaciji po kojem je Srbija pristala da se kao poražena povuče sa teritorije celog Kosova", rekao je Drašković. 


     Dodao je da je kapitulaciju Srbije sa sedam pečata overio i Savet bezbednosti UN. 


     "Nikome na pamet nije palo da se žali na te presude, nijedna poražena zemlja nije tražila da se pitanje granica ponovo razmatra na međunarodnim konferencijama. Jedino smo mi 2006. godine doneli Ustav u kojem smo rekli da za nas ne važi ono što važi za ceo svet, da smo mi posebni i da hodamo po plafonu", rekao je Drašković. 


     Drašković se zauzeo za prihvatanje Ahtisarijevog plana uz pregovore kojima bi se poboljšale neke tačke tog i dobio "Ahtisari plus" za sever Kosova i garancije EU za njegovo sprovođenje. 


     "Ako bi to sutra predložili, 9. decembra Srbija bi dobila i status kandidata za EU i datum pregovora. Ako se nastavi ovako, izgubićemo kandidaturu i neka niko ne govori da ćemo je dobiti ako se ovako nastavi", rekao je Drašković. 


     Dodao je da "pobunjenike" na severu Kosova baš briga za Srbe južno od Ibra, a da "patriote i mileševski crni anđeli" dobro znaju da su cela srpska kulturna i duhovna baština južno od Ibra, dok su "balvani" jedina duhovno-istorijska vrednost" severno od Ibra.
(24.10.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар