понедељак, 24. октобар 2011.

BOLIVIJA: MORALES POPUSTIO POD PRITISKOM UROĐENIKA


     Bolivijski predsednik Evo Morales obustavio je kontroverzni plan za izgradnju autoputa kroz amazonijsku zaštićenu oblast nakon protesta urođeničkin naroda koji drugi dan kampuju pred njegovom vladom. 
     Morales je izjavio u petak da autoput neće prolaziti kroz rezervat dva dana nakon što su amazonijski urođenici trijumfalno ušli u La Paz posle dvomesečnog protestnog marša do bolivijske prestonice. Još nije poznato kako će demonstranti reagovati na njegovu izjavu jer obustava izgradnje autoputa kroz Isiboro urođeničku teritoriju i nacionalni park poznat pod španskim akronimom TIPNIS nije jedini njihov zahtev. 


     Bolivijski predsednik je rekao da će odluku poslati Kongresu kako bi bila prilagođena zahtevima demonstranata. 


     "Stvar je rešena", kratko je rekao Morales. Nacionalni park će biti proglašen "nedodirljivom zonom", dodao je on. 


     Urođenički lider Rafael Kuispe je izjavio da je predsednikov predlog "dobar znak", ali kaže da oni imaju 15 drugih zahteva o kojima treba da se diskutuje. 


     "Ono što vidimo je da on pokazuje političku volju. Ali sve dok ne sednemo da razgovaramo, ovo je politički predlog", kaže on. 


     Morales se poslednjih nedelja nalazi pod najžešćim kritikama Bolivijaca zbog vladinih planova da gradi put "bez obzira da li se nekome to sviđa ili ne", kako je rekao u junu. 


     Ovo je drugi put u manje od godinu dana da je Morales bio primoran da povuče vladine mere nakon javnog pritiska. U decembru prošle godine on je pokušao da duplira cene goriva, ali je bio primoran da odustane od tog plana usled pobune koja je zahvatila čitavu zemlju. I tada je, kao i danas, rekao da "vlada pokoravajući se narodu".      


     Oko 1.000 muškaraca, žena i dece je u avgustu krenulo na 500 kilometara dugačak marš od amazonijskog grada Trinidada do La Paza koji leži na obroncima Anda.


     Iscrpljeni demonstranti, od kojih su mnogi iz vlažnih nizija i nenaviknuti na planinske visine i hladnoću Anda, trijumfalno su ušli u La Paz u sredu uz herojski doček hiljada radnika i studenata iz bolivijske prestonice.


     Vlada kaže da je 300 kilometara dug autoput vitalno važan za razvoj ekonomije kao i da bi izgradnja puta oko prirodnog rezervata bila previše skupa. Amazonijski nativosi strahuju od masovne seče šuma kao i od toga da bi neimućni Kečua i Ajmara urođenici sa Anda, koji čine glavnu bazu Moralesovih birača, pohrlili da se ilegalno nastane u region oko puta i na taj način kolonizuju region.


     Za Moralesa, prvog izabranog urođeničkog predsednika Bolivije, protekle nedelje su bile najteže od kada je došao na vlast. Oko 45 odsto glasača je poništilo svoje glasačke listiće na nedeljnim izborima za vrhovne sudije, koji su predstavljali ključnu predsednikovu politiku dok je njegova popularnost u zemlji značajno opala.

Нема коментара:

Постави коментар