петак, 28. октобар 2011.

VOJVODINA DUŽNIK SVOJIM FIRMAMA


     NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine izjasniće se o predloženom rebalansu budžeta za 2011. godinu tek pošto bude poznato da li će biti usvojen amandman Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), izjavila je 11. oktobra poslanica LSV Aleksandra Jerkov. – Stranački organi će doneti odluku u zavisnosti od sudbine amandmana SVM, kojim se traži isplata duga pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije – rekla je Jerkova novinarima u republičkom parlamentu. Prema njenim rečima, to su pare koje Srbija duguje Vojvodini, a "zbog neprebacivanja tog novca u vojvođanski budžet Vojvodina je dovedena na rub propasti i bankrota".



     Kako obezbediti sredstva?


     Aleksandra Jerkov je dodala da se postavlja pitanje kako Vojvodina može obezbediti sredstva koja joj garantuje Ustav Srbije ukoliko ih sama Srbija ne da, a ukoliko ih Vojvodina ne prihoduje. Zbog toga je, kako je navela Jerkova, problematičan predloženi rebalans, kao i odnos Vlade Srbije prema Vojvodini. SVM je uslovio podršku predloženom rebalansu budžeta usvajanjem amandmana kojim je zatraženo da se dug pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati u tri jednake rate zaključno do kraja godine. Premijer Mirko Cvetković najavio je da će ovaj amandman SVM biti preispitan.


     – Nemam ništa protiv toga da amandman SVM bude prihvaćen, ali ne mogu da kažem kakva će biti njegova sudbina jer ga tehničke službe Vlade još nisu proučile – naglasio je Cvetković. On je predložio da predstavnici Vojvodine izađu sa konkretnim dokumentima o neizmirenim obavezama republičkog budžeta kako se ne bi spekulisalo o tom dugu.


     Četiri milijade duga preduzećima


     Šta se u stvari desilo? Od nešto preko devet milijardi dinara predviđenih za investicije u Vojvodinu, iz Budžeta Republike Srbije do sada je Vojvodini preneto svega milijardu dinara. Sama činjenica da je veliki deo planiranih investicija u Vojvodini ne samo u toku, već dobrim delom i završen, ostaje problem kako da firme koje su uredno završile planirane poslove naplate izvedeni posao. Pritom, u navedenim poslovima pojavljuje se Vojvodina odnosno Fond za kapitalna ulaganja kao investitor, pa samim tim izvođači radova traže novac od Pokrajine i pokrajinskih institucija, iako je suštinski državna kasa ta koja je u ovom slučaju dužnik. Tako Vojvodina prema nekim podacima duguje oko četiri milijarde dinara preduzećima za kapitalne poslove u ovoj godini.


     Ko ćuti za 840, ćuti i za 80 miliona


     To, međutim, ne traje od juče. Umesto sedam posto koje je slavodobitno pre pet godina najavljivao Bojan Pajtić, Vojvodina stalno dobija sve manje. Ćutao je godinama, dok LSV traži da se Vojvodina sa 840 miliona evra obešteti zbog prodaje NIS-a. A reč je o sumi koja je dovoljna za otvaranje 250.000 radnih mesta. I kako onda očekivati da se upravo on zauzme za naplatu tih osam milijardi dinara duga od Republike, odnosno 80 miliona evra?

Нема коментара:

Постави коментар